ГоловнаПолітика

Рада призначила інавгурацію на 20 травня

Володимир Зеленський стане президентом у понеділок.

Рада призначила інавгурацію на 20 травня
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада призначила інавгурацію обраного президента Володимира Зеленського на 20 травня.

За це проголосували 315 народних депутатів.

"Ми прийняли проект постанови 10270-2, це 20 травня, о 10-й ранку, з урахуванням відповідних змін до календарного плану роботи Верховної Ради України", - оголосив після цього спікер парламенту Андрій Парубій.

На розгляді Верховної Ради було сім проектів постанов, але проголосувати встигли тільки три.

Першим виступав нардеп Сергій Міщенко, який представив свій проект постанови про призначення інавгурації Зеленського на 19 травня об 11:00. "Це тест на зрілість парламенту, адже інавгурації очікують мільйони українців ... 19 число - День пам'яті жертв політичних репресій і тому саме в цей день символічно привести президента до присяги", - заявив він. Однак його постанову в результаті підтримали тільки 207 депутатів за мінімально необхідних 226.

Другим проект постанови представив позафракційний Віктор Балога, який відзначив, що також пропонує провести інавгурацію в найближчу неділю, 19 числа. Але цей проект постанови підтримали 158 депутатів.

Позафракційний депутат Віталій Купрій подав два свої проекти приведення до присяги 20 і 26 травня. За перший із них - про проведення до присяги президента 20 травня - проголосували 315 депутатів, тому всі наступні постанови були зняті з голосування.

Нагадаємо, Зеленський хотів інавгурацію 19 травня, але частина депутатів наполягала на 28 травня, тому що 27 число - останній термін, коли обраний президент міг би розпустити парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram