ГоловнаПолітика

Порошенко затвердив склад української делегації на слуханнях міжнародного трибуналу щодо українських моряків

Слухання призначені на 10-11 травня.

Порошенко затвердив склад української делегації на слуханнях міжнародного трибуналу щодо українських моряків
Международный трибунал по морскому праву в Гамбурге
Фото: dw.com

Президент Петро Порошенко затвердив склад делегації для участі у публічних слуханнях Міжнародного трибуналу з морського права щодо вимоги України про звільнення українських моряків і суден, захоплених Росією в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Відповідний указ опублікований на сайті глави держави.

Делегацію очолює заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

До складу делегації увійшли помічник командувача Військово-морськими силами ЗСУ з правової роботи - начальник юридичної служби Леонід Залюбовський, заступник директора Департаменту - начальник відділу тимчасово окупованих територій Департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова і начальник штабу - перший заступник командувача ВМС ЗСУ Андрій Тарасов.

Делегації доручено здійснити підготовку та подання процесуальних документів, позиційних, доказових та інших матеріалів, необхідних для розгляду справ проти Російської Федерації щодо імунітету трьох українських військово-морських суден і 24 членів їх екіпажів відповідно до статті 290 Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року та Додатка VII до неї.

Указ передбачає, що члени делегації можуть залучати для забезпечення своєї роботи чиновників, адвокатів, радників, експертів та технічних працівників.

23 квітня Олена Зеркаль повідомила, що публічні слухання в Міжнародному трибуналі з морського права, куди Україна звернулася з вимогою звільнити українських моряків і три кораблі, що були захоплені в листопаді 2018 року, призначені на 10-11 травня 2019 року.

Росія від участі у слуханнях міжнародного трибуналу щодо українських моряків відмовилася

Нагадаємо, 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" у нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 людини - доставили в Сімферополь, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли до Москви, де вони перебувають і зараз.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) теж визнало, що заарештовані Росією українські моряки можуть вважатися військовополоненими. Росія вважає по-іншому і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину.

16 квітня Україна звернулася у Міжнародний трибунал з морського права (ITLOS) щодо застосування тимчасових заходів з метою звільнення моряків.

Україна у своєму запиті посилається на конвенцію ООН з морського права (UNCLOS), згідно з якою військово-морські судна та їх персонал мають абсолютний імунітет. Іноземні держави не можуть їх заарештовувати, затримувати і судити. Захоплення Росією кораблів в Чорному морі і спроба кримінального переслідування українських моряків грубо порушує UNCLOS.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram