ГоловнаПолітика

Документи Савченко до ЦВК подано без 2,5 млн гривень застави

Папери до Центрвиборчкому принесла сестра Надії Савченко Віра.

Лідер "Суспільно-політичної платформи Надії Савченко" Віра Савченко в супроводі заступника лідера партії Тетяни Проторченко подали документи для реєстрації Надії Савченко кандидатом у президенти України.

Про це повідомила помічник екс-нардепа Ірина Юзик.

При цьому нардеп вирішила не вносити обов'язкову заставу в розмірі 2,5 млн гривень, посилаючись на ст.103 Конституції України, у якій не йдеться про заставу.

Водночас на сторінці Віри Савченко у Facebook ідеться, що банківський рахунок для збору 2,5 млн гривень застави не вдавалося відкрити 26 днів і відкритий він був усього за добу до завершення терміну подачі документів, тому необхідної суми зібрати не вдалося.

Раніше Савченко заявила, що СБУ не дає їй зареєструватися кандидатом у президенти. За словами нардепа, до неї не допускають нотаріуса.

Нагадаємо, 22 березня 2018 року Верховна Рада позбавила Савченко депутатської недоторканності й надала правоохоронним органам дозвіл на її затримання та арешт. Із 23 березня Савченко пребуває під вартою в Київському СІЗО, у грудні суд обмежив депутату та її адвокатам терміни ознайомлення з матеріалами справи до 20 січня.

Савченко закидають змову з метою силового захоплення влади, підготовку до силового захоплення влади, підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну й інших політиків, підготовку до теракту, сприяння терористичній організації "ДНР", незаконне поводження зі зброєю (ч.1 ст.263 КК).

У грудні Шевченківський районний суд Києва продовжив тримання Савченко під вартою до 18 лютого 2019 року.

Чергові вибори президента України призначено на 31 березня 2019 року. На сьогодні ЦВК зареєструвала вже 20 кандидатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram