ГоловнаПолітика

Луценко: суд над Януковичем - це суд і над Путіним

На думку генпрокурора, це рішення суду є історичним.

Луценко: суд над Януковичем - це суд і над Путіним
Фото: Макс Требухов

Суд над Януковичем - це і суд над Путіним, тому що в рішенні суду чітко зазначено, що окупація Криму та частини українського Донбасу, здійснена Росією, прикривалася листом колишнього президента України. Про це заявив Генеральний прокурор Юрій Луценко, коментуючи вирок Оболонського районного суду Києва у справі про державну зраду і пособництво в агресивній війні, за яким Віктора Януковича засуджено до 13 років позбавлення волі.

«Отже, це крок до майбутніх міжнародних судів за військові злочини проти України», - зазначив Луценко.

На думку генпрокурора, це рішення суду є історичним.

«Це рішення покарало за зраду в ім'я всіх тих людей, які віддали свої життя, не зрадивши своєї країни. Сотня убитих на Майдані, тисячі вбитих на війні, яка почалася через лист, підписаний Януковичем, до президента РФ про введення військ. Це все шлях зради, який отримав юридичну оцінку. Янукович - злочинець, він - державний зрадник, він пособник того, хто розв'язав агресивну війну проти України», - наголосив Луценко.

За його словами, Генпрокуратура впевнена в своїх доводах, тому буде брати участь і в Апеляційному суді.

«Упевнений, що злочин буде оцінено як злочин і там», - зазначив керівник ГПУ.

Луценко також заявив, що це не єдиний процес, а тільки початок.

«У судах містяться справи Єфремова, Лавриновича, Арбузова, Курченка, Клименка, Ставицького, багатьох інших членів антидержавного організованого злочинного угруповання Януковича. Цей суд є попередженням для всіх майбутніх і нинішніх високопоставлених чиновників України. Жодна посада не дає гарантій уникнути відповідальності за пограбування і зраду України. Закон один для всіх, і на все приходить час розплати», - наголосив він.

Як повідомлялося, 24 січня районний суд Києва заочно визнав екс-президента Віктора Януковича винним у державній зраді і пособництві в агресивній війні. Янукович отримав покарання у вигляді 13 років позбавлення волі. У вироку зазначається, що дії Росії в Криму кваліфікуються як акт агресії, а дії Януковича - як пособництво в цьому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram