ГоловнаПолітика

Саакашвілі заявив, що оскаржив указ про припинення громадянства

Він запевнив, що не претендує на посади в Україні.

Саакашвілі заявив, що оскаржив указ про припинення громадянства
Фото: Сергей Нужненко

Колишній президент Грузії, лідер політичної партії "Рух нових сил" Михайло Саакашвілі оскаржив указ президента Петра Порошенка про припинення громадянства України.

Про це він заявив на мітингу зі сцени на площі Конституції в Києві.

"Я оскаржив указ Президента в суді щодо позбавлення громадянства. Якщо хтось із вас хоче піти зі мною в суд - підемо разом, щоб нагадати, що я не один", - сказав він.

Саакашвілі запевнив, що українське громадянство потрібне йому не для того, щоб отримати будь-яку посаду. "Я хочу громадянство не для того, щоб балотуватися на будь-які посади. Я вам гарантую, що цього не буде. Ми знайдемо нових українців, людей, які зможуть підняти цю державу", - заявив Саакашвілі.

Нагадаємо, громадянин Грузії Михайло Саакашвілі отримав український паспорт в кінці травня 2015 року, щоб його можна було призначити головою Одеської ОДА.

Згідно з Конституцією, громадянин Грузії не може одночасно бути громадянином іншої країни, і в жовтні 2015 року міністерство юстиції Грузії почало процедуру позбавлення громадянства щодо Саакашвілі.

У листопаді 2016 року Саакашвілі подав у відставку з посади голови ОДА, а влітку 2017 року президент Петро Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі. Це було зроблено на підставі того, що він подав недостовірну інформацію при оформленні громадянства.

Саакашвілі був у цей час на території США. На початку вересня 2017 року він незаконно перетнув кордон України при силовій підтримці своїх прихильників і незабаром звернувся в Державну міграційну службу з проханням надати йому статус особи, яка потребує додаткового захисту.

Україна в притулку Саакашвілі відмовила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram