ГоловнаПолітика

Саакашвілі позбавили українського громадянства (оновлено)

Екс-голова Одеської ОДА отримав український паспорт у жовтні 2015 року.

Саакашвілі позбавили українського громадянства (оновлено)
Михаил Саакашвили
Фото: News Front

Депутат Верховної Ради від Радикальної партії Олега Ляшко Ігор Мосійчук заявив, що президент Петро Порошенко припинив українське громадянство колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Мені підтверджують: це правда - грузинського "януковича" Міхо Саакашвілі позбавили українського громадянства, і це свідчить, що президент Петро Порошенко нарешті почав визнавати власні помилки", - написав Мосійчук.

Оновлення. ТСН отримав підтвердження цієї інформації в Державній міграційній службі України.

Саакашвілі втрачає громадянство на основі п. 2 ст. 19 Закону "Про громадянство", а саме - на підставі неправдивих даних, зазначених в анкеті. У документах, які заповнював колишній голова Одеської ОДА, було зазначено, що він не перебуває під слідством в Україні або за її межами, однак відомо, що на території Грузії Саакашвілі було заочно заарештовано.

У міграційній службі відзначають, що з приводу громадянства Саакашвілі запит у ГПУ направив нардеп Андрій Лозовий, а прокуратура звернулася в службу. Потім Комісія з питань громадянства прийняла відповідне рішення.

Нагадаємо, колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі отримав український паспорт наприкінці травня 2015 року, щоб його можна було призначити головою Одеської ОДА в Україні. Згідно з Конституцією Грузії, громадянин цієї країни не може мати паспорт іншої держави, отримання громадянства іншої країни є підставою для втрати громадянства Грузії.

Тому в жовтні 2015 року Міністерство юстиції Грузії почало процедуру позбалення громадянства стосовно Саакашвілі.

Однак кар'єра Саакашвілі на посаді губернатора Одеської області не вдалася, в листопаді 2016 року він звільнився і перейшов у жорстку опозицію до президента Петра Порошенка.

22 червня 2017 року на брифінгу в Брюсселі президент Петро Порошенко заявив, що не знає, чим Саакашвілі займається в Україні. Один зі спікерів "Народного фронту" Антон Геращенко назвав Саакашвілі "політичним банкрутом", який "намагається сподобатися українцям".

12 липня перший віце-спікер парламенту Грузії Тамар Чугошвілі заявила, що українська делегація Парламентської Асамблеї Ради Європи попросила грузинських колег повернути екс-президентові Грузії Михайлу Саакашвілі громадянство країни, щоб можна було припинити його українське громадянство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram