ГоловнаПолітика

Порошенко не призначив суддів Верховного Суду в належні терміни

Подання з кандидатами було внесено 29 вересня, у президента був місяць на видання указу.

Порошенко не призначив суддів Верховного Суду в належні терміни
Фото: Zik

Президент Петро Порошенко в установлений законодавством 30-денний термін не призначив суддів нового Верховного Суду.

Це випливає з положень закону "Про судоустрій і статус суддів", пишуть "Українські новини".

"Президент України видає указ про призначення судді не пізніше, ніж через 30 днів з дня отримання відповідного подання Вищої ради правосуддя", - сказано в ч. 2 ст. 80 закону.

Вища рада правосуддя визначила 111 кандидатів у судді нового Верховного Суду і 29 вересня внесла Порошенкові відповідні подання про призначення.

Закон встановлює, що призначення на посаду судді здійснюється Президентом на підставі і в межах подання ВРП, без перевірки дотримання встановлених вимог до кандидатів на посаду судді та порядку проведення відбору або кваліфікаційного оцінювання кандидатів. Будь-які звернення щодо кандидата на посаду судді не перешкоджають його призначенню на посаду.

Викладені в таких зверненнях факти тільки можуть бути підставою для порушення Президентом перед компетентними органами питання про проведення в установленому законом порядку перевірки цих фактів.

Нагадаємо, Громадська рада доброчесності закликала президента Петра Порошенка не призначати 111 обраних під час конкурсного відбору суддів нового Верховного Суду, поки не буде розвіяно сумніви ГРД щодо низки кандидатур.

Порошенко дав зрозуміти, що не буде прислухатися до цих рекомендацій Громадської ради доброчесності.

Пізніше представництво Європейського Союзу в Україні закликало Вищу раду правосуддя пояснити обрання кандидатами на посади суддів нового Верховного Суду осіб із заплямованою репутацією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram