ГоловнаПолітика

Україна відзначає 73-тю річницю вигнання нацистів

Порошенко поклав квіти у парку Слави.

Президент України Петро Порошенко разом з ветеранами Другої світової війни та ветеранами АТО в суботу взяв участь у церемонії вшанування загиблих у зв'язку з 73-ю річницею вигнання нацистів з України. Вона відбулася в парку Вічної Слави у Києві.

Фото: president.gov.ua

Згідно з указом президента Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 року цей день називається Днем визволення України від фашистських загарбників. Однак Український інститут національної пам'яті вважає, що термін "визволення" некоректний, тому що у 1944 році Україна не стала вільною. Також коректнішим, на думку УІНП, є термін "нацистські окупанти", а не "фашистські загарбники".

Президент і його прес-служба дотримуються цих рекомендацій.

"Протягом довгих 1225 днів та ночей наші міста і села, наші землі були головною ареною смертельних битв, під час яких було розгромлено десятки добірних з'єднань вермахту і армій сателітів Третього Рейху. Кожен клаптик багатостраждальної української землі рясно политий кров'ю захисників і визволителів", - заявив на заході Петро Порошенко.

Фото: president.gov.ua

"За мирне небо було заплачено надзвичайно високу й страшну ціну - близько 9 мільйонів життів наших співвітчизників. Вічна і світла пам'ять загиблим. У цей хвилюючий день, вшановуючи переможців, з особливою гостротою усвідомлюємо силу великої любові до рідного краю, що робить нас непереможними. Низько вклоняюся героям-визволителям і нинішнім захисникам України - гідним спадкоємцям слави української зброї - і щиро дякую за вчинені подвиги", - сказав Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram