ГоловнаПолітика

Яценюк застеріг Євросоюз від закулісних угод з Росією

"Політика примирення з агресором ніколи не приведе до миру - вона завжди буде призводити до іншої війни та іншої агресії".

Яценюк застеріг Євросоюз від закулісних угод з Росією
Фото: nfront.org.ua

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк закликав Європейський Союз дотримуватися єдиної політики щодо Росії і не укладати жодних закулісних угод з країною-агресором.

Про це він заявив у Кракові на міжнародній конференції, що присвячена проблемам світу і безпеки в Європі, повідомляє прес-служба партії.

"Дуже важко передбачити, яку Європу ми отримаємо за десять або двадцять років. Якби п'ять років тому мені хтось сказав, що після Другої світової війни Росією будуть перемальовані кордони, - я б ніколи не повірив. Але це сталося", - наголосив Яценюк.

Він зазначив, що фактично в серці Європи відбувається масштабна військова операція Росії, постійного члена Ради безпеки ООН, "яка підписала низку міжнародних і двосторонніх угод з Україною, гарантувала Україні територіальну цілісність з горезвісним Будапештським меморандумом, коли ми відмовилися від третього за величиною в світі ядерного арсеналу".

Політик додав, що сьогодні низка країн "хоче поліпшити відносини з РФ, відновити діалог і т.ін".

"Однак ми знаємо, чим насправді є Росія. Ми постійно втрачаємо людей через агресію, яку розпочав російський режим і російський президент. Ми стримали російські війська. Ми - держава Україна. І вони несуть загрозу країнам-членам НАТО - вам", - сказав Яценюк.

Лідер "Народного фронту" звернувся до представників країн ЄС із закликом не бути "наївними щодо Росії".

"Всі повинні усвідомити, що таке може статися з іншими країнами, а також членами Євросоюзу. Адже що Росія робить з країнами Балтії? Вона постійно залякує Балтійські країни. Що вони роблять в ЄС? Вони намагалися втрутитися у вибори в Німеччині, у Франції. Вони пов'язані і з "брекзитом", адже потужно фінансували політичні партії, неурядові організації, політиків, ЗМІ в ЄС, щоб розбити Союз", - додав він.

Яценюк впевнений, що політика примирення з агресором ніколи не приведе до миру - вона завжди буде призводити до іншої війни та іншої агресії.

"Єдина політика щодо Росії з боку України і ЄС - говорити на одній мові, залишатися об'єднаними, не укладати жодних закулісних угод з РФ.

І чітко говорити: "Президент Путін, ви повинні дотримуватися міжнародного законодавства. Ви повинні забратися з Донецька, Луганська і Криму. Крапка. Це не предмет дискусії. Якщо ви це зробите, можливо, ми зможемо перегорнути сторінку. Але ця держава порушила наші кордони і наші спільні угоди і поставила під загрозу міжнародний порядок", - наголосив Арсеній Яценюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram