ГоловнаПолітика

Угорщина ветувала засідання комісії НАТО-Україна

Будапешт готовий до консультацій, але не може прийняти, "коли закон відбирає вже попередньо отримані права нацменшин".

Угорщина ветувала засідання комісії НАТО-Україна
Петер Сийярто
Фото: EPA/UPG

Угорщина ветувала скликання засідання комісії НАТО-Україна, запланованого на 6 грудня.

Про це заявив голова МЗС Угорщини Петер Сіярто на прес-конференції в Будапешті, повідомляє Радио Свобода.

За його словами, Угорщина на початку вересня була серед тих, хто "голосніше і активніше" за це виступав, але після прийняття освітнього закону в Україні відчуває себе так, ніби "отримала удар в спину". За словами Сіярто, його країна і зараз продовжувала б цей же курс, "але може надати таку підтримку тільки тим державам, чиї рішення і поведінка заслуговують цього", сказав міністр.

При цьому він наголосив, що Будапешт готовий до консультацій, але не може прийняти стану, коли, за твердженням Сіярто, закон відбирає вже попередньо отримані права нацменшин.

Він звернув увагу на те, що Угорщину також турбує настрій депутатів Верховної Ради України розглянути законопроекти про мову і громадянство. Якщо зараз в Угорщині не виступлять проти закону про освіту, це може підбадьорити українську владу прийняти і два інших законопроекти, вважає голова угорської дипломатії.

Сіярто попередив, що Угорщина буде робити ці дипломатичні кроки доти, поки закарпатські угорці не визнають, що культурно-освітня ситуація не врегульована для них належним чином.

Відповідаючи на питання журналістів, Сіярто повідомив, що поки що немає можливості якось обійти угорське вето, оскільки для скликання комісії НАТО-Україна необхідно одноголосне голосування.

У МЗС України на заяви голови зовнішньополітичного відомства Угорщини поки що офіційно не реагували.

Нагадаємо, у вересні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто за підсумками зустрічі з Клімкіним заявив, що виступатиме проти подальшого зближення України з ЄС в знак протесту проти українського закону "Про освіту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram