ГоловнаПолітика

Питання безпеки залишаються ключовою умовою для імплементації Мінських угод, - ТКГ

Українська сторона стурбована заявою Путіна про небезпеку передачі контролю над держкордоном.

Питання безпеки залишаються ключовою умовою для імплементації Мінських угод, - ТКГ

У Мінську завершилося чергове засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це повідомила в Фейсбуці прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарина Оліфер.

Вона наголосила, що врегулювання комплексу питань безпеки залишається обов'язковою умовою для подальшої імплементації всього пакета Мінських угод. У цьому контексті повернення до лінії розмежування, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року, так само є питанням безпеки і потребує вирішення.

"Згідно з цим Меморандумом, Дебальцеве має перебувати під контролем України. Уздовж неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону необхідно створити зони безпеки. Район населених пунктів Саханка, Новоазовськ, Кумачове, Кальміуське повинен бути звільнений від важкого озброєння", - написала Оліфер.

Українська сторона висловила обурення черговим фактом агресії і обмеження свободи щодо спостерігачів ОБСЄ. Як повідомлялося, 25 жовтня бойовики "ДНР" погрожували представникам місії важким кулеметом.

"Ми наполягаємо на повному і безперешкодному доступі СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, включаючи непідконтрольну частину російсько-українського кордону", - наголосила Оліфер.

У рамках гуманітарної підгрупи українська сторона в черговий раз передала ОРДЛО свої пропозиції з звільнення заручників. Оліфер висловила надію, що запланована поїздка в ОРЛО координатора підгрупи від ОБСЄ Тоні Фріша дозволить зрушити з місця процес звільнення людей.

"Всупереч домовленостям, в Луганській області триває саботаж роботи КПВВ «Золоте», його черговий запуск зірвали 20 жовтня", - повідомила прес-секретар.

Українська сторона також висловила стурбованість недавньою заявою президента РФ Володимира Путіна, зробленою ним на Валдайському форумі, про те, що російська сторона не має наміру передавати Україні контроль над відповідною ділянкою кордону.

Нагадаємо, Росія відмовилася розширити мандат місії ОБСЄ на всю ділянку українсько-російського кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram