ГоловнаПолітика

Жодних загроз у "правках Лозового" немає, - нардеп БПП

Алексєєв спростовує зміну комітетом правок Лозового після голосування

Жодних загроз у "правках Лозового" немає, - нардеп БПП
Фото: Сергей Нужненко

Нардеп БПП і заступник голови Комітету парламенту з питань правової політики і правосуддя Сергій Алєксєєв вважає, що ухвалення поправок у Кримінально-процесуальний кодекс, запропонованих Андрієм Лозовим, не становить жодних загроз. Про це Алексєєв заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Я не знаю, чому здійняли такий галас навколо поправок Лозового. Насправді жодних загроз у них я не бачу.

Зокрема, чинний Кримінально-процесуальний кодекс передбачає, що будь-яка особа може звернутися в правоохоронні органи зі скаргою - і за цим фактом відкривається кримінальне провадження. Тобто навіть сусід може написати на вас скаргу - і правоохоронці відкривають провадження за цим фактом. Ви можете і не знати про це. Жодних термінів розслідування для цієї категорії справ законодавством не передбачено", - заявив він.

"Правка Лозового, яка стосується обчислення строків досудового розслідування, передбачає встановлення шестимісячного терміну для розслідування в цих справах. Якщо немає підстав для оголошення особі підозри, слідчий повинен закрити справу. В іншому разі слідчий оголошує особі про підозру і скеровує справу до суд. Суд, до речі, може збільшити термін розслідування справи, якщо бачить у цьому серйозні підстави", - пояснив нардеп.

З приводу загрози закриття справ про події на Майдані Алексєєв сказав: "По-перше, за справи Майдану повинні відповідати ті, хто їх «злив». У розслідуванні будь-якого кримінального провадження найважливіше - час. Одразу після злочину потрібно оперативно зібрати всі докази. А час було втрачено. Знищено всі докази.

По-друге, не варто спекулювати. Правки Лозового стосуються тільки тих кримінальних проваджень, які будуть відкриті після набуття ними чинності. Це не стосується справ Майдану. Тим паче, на моє переконання, у справах, де є багато загиблих чи які дійсно доволі резонансні, суд пролонгує терміни розслідування. КПК передбачено два місяці для розслідування справи з моменту оголошення особі про підозру. Цей термін може бути продовжено ще на 17 місяців", - сказав Алєксєєв.

Депутат також додав, що "говорити про те, що правки Лозового знищили механізм притягнення до кримінальної відповідальності, - це абсурд".

На репліку про те, що комітет усе ж змінив правки Лозового, продовживши терміни досудового розслідування, Алєксєєв сказав: "Після голосування за законопроект у цілому комітет не має права змінювати будь-які норми. Була застосована грамотніша юридична техніка".

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №6232 про внесення змін у Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс і Кодекс адміністративного судочинства. У перехідних положеннях законопроекту були правки, запропоновані Андрієм Лозовим. Зокрема, вони стосувалися термінів досудового розслідування і проведення судової експертизи.

Наступного дня після голосування Комітет парламенту з питань правової політики і правосуддя переписав деякі правки Лозового до Кримінально-процесуального кодексу. Зокрема, визначив термін досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення в Єдиний реєстр досудових розслідувань до дня повідомлення особи про підозру: 6 місяців - у кримінальному провадженні через кримінальний проступок; 12 місяців - у кримінальному провадженні через злочин невеликої або середньої тяжкості; 18 місяців - у кримінальному провадженні через тяжкий чи особливо тяжкий злочин. Тоді як Лозовий пропонував два, три і шість місяців відповідно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram