ГоловнаПолітика

Порошенко схвалив скорочення термінів для подачі позовів до ЄСПЛ

Вищі судові установи та суди України отримують право звертатися до Євросуду.

Порошенко схвалив скорочення термінів для подачі позовів до ЄСПЛ
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав законопроект, яким ратифіковано протоколи №15 і №16 до Конвенції про захист прав людини і основних свобод, де йдеться про скорочення термінів для подачі позовів у Європейський суд з прав людини.

Про це повідомляють на сайті президента.

Як нагадують "Українські новини", ці протоколи були підписані Україною 20 червня 2014 року і мають на меті вирішення проблеми перевантаженості ЄСПЛ позовами, підвищення якості його роботи.

Зокрема, протокол №16 стосується розширень компетенції ЄСПЛ щодо надання консультативних висновків національними органами влади.

Наприклад, вищі судові установи та суди України отримують право звертатися до Євросуду для отримання консультативних висновків із принципових питань, які стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією або протоколами до неї.

"Відповідно до статті 10 протоколу №16 до конвенції також визначається, що вищим судом, який зможе звертатися до Європейського суду з прав людини є Верховний Суд", - ідеться в повідомленні.

Протокол №15 стосується скорочення з 6 до 4 місяців мінімального терміну для звернення громадянина в ЄСПЛ, який повинен пройти після дати винесення остаточного судового рішення на національному рівні.

Також цей протокол встановлює максимальний вік для кандидата на посаду в Євросуді на рівні 65 років, але прибирає норму про граничний вік для здійснення ним правосуддя на рівні 70 років.

Згідно з повідомленням прес-служби, станом на початок вересня протокол №15 підписали 45 держав, 35 з яких висловили згоду, що документ є обов'язковим для них, а протокол №16 - 18 держав, 8 з яких висловили згоду, що документ є обов'язковим для них.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram