ГоловнаБлогиЦифра тижня

12 143 заяви проти України ЄСПЛ вперше в своїй історії об’єднав в один кейс

Європейський суд з прав людини сьогодні об’єднав 12 143 заяви проти України в рамках рішення «Бурмич та інші проти України» та вилучив їх зі свого реєстру через неможливість розгляду. Суд постановив передати ці справи Комітету Міністрів Ради Європи з метою їхнього опрацювання згідно із зобов’язаннями, викладеними в пілотному рішенні, яке було прийнято 15 жовтня 2009 р. по справі «Іванов проти України».

Більшість згаданих заяв було подано до ЄСПЛ у 2013-2017 роках, однак вони все ще очікують судового розгляду. З часу надходження перших заяв у 1999 році, Суд отримав близько 29 000 справ, подібних до справи Іванов, з яких 14430 було розглянуто різними складами Суду. Всі заяви об’єднані в одну справу стосуються системної проблеми невиконання або несвоєчасного виконання остаточних судових рішень в Україні та відсутністю ефективних внутрішніх засобів правового захисту щодо таких недоліків.

Суд визнав, що саме Комітет Міністрів має визначити найкращий спосіб вирішення виявлених проблем та вказати Україні на необхідні заходи загального характеру. ЄСПЛ наголосив, що Україна повинна негайно реформувати своє законодавство і адміністративну практику, з тим щоб привести їх у відповідність з його висновками та дотриматись вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Експерт ІСЕД з юридичних питань Анна Ісічко звертає увагу, що позов у ЄСПЛ можна подавати тільки після вичерпання усіх національних засобів захисту порушених прав, і цей процес займає тривалий час.

«Лавина поданих українцями заяв свідчить про неадекватність національної судової системи реаліям правової держави. ЄСПЛ таким чином демонструє неспроможність індивідуально обстоювати інтереси тих, хто звертаються до нього у пошуках справедливості. Тому і звертається до Комітету Міністрів з проханням посилити тиск на Україну у зв’язку з неспроможністю уряду та парламенту України об’єднати зусилля для реалізації комплексної реформи судової, адміністративної та виконавчої систем».

Більше про справу можна дізнатися в офіційному повідомленні суду українською мовою.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram