ГоловнаБлогиЦифра тижня

На 100 тис. грн може подешевшати новий електрокар в Україні з наступного року

З 2018 року найбільш популярний в Україні електромобіль може коштувати на 100 тис. грн дешевше. За даними асоціації автовиробників «Укравтопром», найбільш розповсюдженим серед електрокарів в Україні наразі є Nissan Leaf (85% від всіх електрокарів).

Майбутнє зниження ціни на авто пов’язано із тим, що вчора Верховна Рада прийняла зміни до Податкового кодексу, відповідно до яких до 2023 року скасовується податок на додану вартість та акциз на ввезення в Україну електромобілів.

Експерт ІСЕД з питань податкової політики Юрій Федчишин відзначає, що цього року в Україні багато говорили про розмитнення європейських вживаних авто, але мало уваги приділялося майбутньому світового автопрому – електрокарам. Він додав, що завдяки змінам у законодавстві електромобілі стануть більш доступними:

«Рішення парламенту дозволить здешевити електрокари в Україні на понад 20%. Наприклад, вживаний Nissan Leaf, який є найбільш поширеним електрокаром в країні, коштує зараз близько 7 тис. євро. Після запровадження пільги, таке авто в Україні коштуватиме приблизно на 1 тис. євро менше ніж зараз. Новий автомобіль цієї ж марки після розмитнення обійдеться з наступного року близько 18,5 тис. євро, тоді як зараз коштує понад 22 тис. євро».

Окремо експерт наголосив, що для збільшення кількості електромобілів в Україні потрібно розвивати інфраструктуру для їх заряджання та обслуговування. За останні два роки в Україну було ввезено 4850 електромобілів (2274 у 2016 році та 2576 за 11 місяців 2017 року), що дозволило нашій країні увійти у ТОП-5 країн світу за темпами ростку кількості електромобілів.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram