ГоловнаБлогиБлог Богдана Петренка

Розбірки в "ЛНР" спровокують нові зіткнення на Донбасі

За всілякими внутрішніми розбірками можна забути про війну. Але, скільки б протестів не було в Києві, ці протести можливі лише тому, що на Донбасі наші бійці оберігають нашу Державу і від російської окупації, і від східної деспотії.

Фото: Надано Валентином Наливайченком

У грудні, не зважаючи на погодні умови (зима природній чинник для зниження протистояння) та наближення свят, ситуація на Донбасі залишатиметься неоднозначною. Більше того, певну ескалацію бойових зіткнень можна спостерігати щонайменше до 26-27 грудня. І стимулюватимуть їх низка чинників:

1. Зміна керівництва в "ЛНР". Жителі окупованої Луганщини мають «забути внутрішні розбірки» у псевдореспубліці через загрози від «хунти». Питання не стільки жителі, скільки у тому, щоб нова конфігурація влади повинна розбудувати вертикаль, вижити з окупованих територій прихильників Плотницького та віджати контрабандні потоки.

2. Проведення ротації у керівному складі 1 та 2 АК (т. зв. «військах "ДНР" та "ЛНР"»). Як правило ротації мають два наслідки: а) перевірки, тому частину збитків треба списати на війну; б) нове керівництво не включено у традиційні «розклади», тому завжди намагається загострити ситуацію.

3. Перманентні чутки про обмеження Росією фінансування «республік». І хоча бюджет РФ уже підписаний, тим не менше керівництво та куратори не залишатимуть спроб відстояти свою частину бюджетних потоків. А їх чинниками можуть бути або економічне зростання (ха-ха) або війна.

4. Чутки про можливий наступ ЗСУ, що час від часу поширюються на «офіційному рівні». Виходячи із заяви Басуріна, загострення можливі й в Донецькій області. Зокрема, він заявив про те, що ЗСУ планують активні дії з 8 по 15 грудня, у тому числі й «захоплення окремих ділянок оборони "ДНР"» на всіх напрямках. Таким чином, від "ДНР" можна очікувати значних провокацій протягом наступного тижня.

Видається, що після приходу Пасічника на посаду «глави "ЛНР"» загостриться конкуренція між республіками (оскільки колишній спецслужбовець, хоч і зрадник, психологічно ближче ФСБ, ніж продавець курей). У тому числі й за фінансові ресурси. І не виключено, що ця конкуренція призведе до посилення бойових дій з «хунтою», щоб довести хто більш відданий.

Тому ризики загострень на Донбасі залишатимуться до 26 грудня включно. Не виключено, що для проросійських бойовиків нове державне свято в Україні – католицьке Різдво, фактично знаменуватиме духовне зближення із західними традиціями. А відповідно, це може призвести до загострень на лінії зіткнення. Традиційно, на період новорічно-різдвяних свят варто очікувати деескалації.

Гальмувати ескалацію буде бажання Кремля перенести епіцентр загострень із війни на внутрішню ситуацію в Україні. Але як показала ситуація з переворотом в "ЛНР", інтереси Кремля не такі вже й монолітні. Тому всі політичні бажання його «башт» зіштовхуються з бажаннями контролювати фінансові потоки. А вони, через санкції, не такі уже й широкі.

Богдан Петренко Богдан Петренко , Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram