ГоловнаСвіт

Charlie Hebdo присвятив новий номер паризьким терактам

Французький сатиричний журнал опублікував карикатуру на терориста ІДІЛ

Французький сатиричний журнал Charlie Hebdo випустив номер з малюнками, присвяченими терористичним актам у Парижі 13 листопада.

Про це повідомляє "Дождь".

У номері кілька журналістських малюнків присвячено атакам бойовиків у п'ятницю. На обкладинці, яку раніше вже анонсували, молодий чоловік п'є шампанське. Видно, як воно виливається через рани на його тілі. На малюнку написано "У них є зброя. Нам плювати. У нас є шампанське".

"На іншому малюнку зображено жінку, схожу на Едіт Піаф. Напис над нею "Париж залишиться Парижем" - слова з пісні. "Я витираю склянки у своєму кафе", - каже вона, однак видно, що у раковині кров.

Фото: charliehebdo.fr

"Паризькі бари під прицілом: вони намалювали пророка у кавовій гущі всередині чашки", - написано на іншому малюнку.

Фото: charliehebdo.fr

Крім цього, є зображення 15-річного підлітка. Йдеться, що йому настільки набридли прищі на його обличчі, що він вирішив стати камікадзе.

Фото: charliehebdo.fr

"У номері дуже багато йдеться про те, що життя триває, що треба цінувати свою свободу. Є окремий матеріал про те, як відреагували на паризькі теракти у Росії. Редакція подивилася коментарі, які писали в Росії, і жахнулася зловтішанню, з яким деякі люди міркували про приєднання Франції до військової операції Росії в Сирії, і такому самому зловтішанню окремих людей, які чекають випуск з карикатурами на атаки", - розповіла "Дождю" журналіст RFI Ксенія Гуліа.

Відразу після терактів у Парижі редакцію Charlie Hebdo взяли під охорону поліцейські, оскільки побоювалися повторення січневих подій.

"Ми здогадувалися, що після січневого теракту будуть інші. Ми покірно чекали, коли вони вразять нас, наче дамоклів меч чи снаряди під час війни. Черчілль передбачав кров і сльози. І ось це сталося. Самі того не підозрюючи, парижани 2015 року перетворилися на жителів Лондона 1940 року, сповнені рішучості не піддаватися страху і не здаватися, що б не відбувалося. Ось єдина можлива відповідь терористам, щоби звести нанівець їхні спроби посіяти жах", - цитує RFI переклад уривка з редакційної колонки Лорана Суріссо (псевдонім Рісс).

Крім того, Charlie Hebdo опублікував карикатуру на терориста ІДІЛ. Зображення доступне на сайті французького тижневика.

Фото: charliehebdo.fr

Карикатура складається з двох частин. У лівій частині показано, як терористи сприймають свої дії. Людина, одягнена у стилі Відродження, цитує поета цієї епохи П'єра де Ронсара: "Дитя моє, ходімо поглянемо на троянду". На його поясі вибуховий пристрій, а у правій руці - кнопка, що приводить його в дію. На малюнку праворуч, який уособлював, що є насправді, - злісно посміхається терорист з поясом смертника і вигукує "Аллах Акбар!".

Ліворуч від малюнка розміщено пояснення під заголовком "ІДІЛ перевершила Геббельса", написане Антоніо Фісшеті. Воно стверджує: "Під час війни малюнки підкоряються одному правилу: кожна сторона намагається зобразити себе у кращому світлі і показати ворога у гіршому, зробити його максимально злим. Навіть нацисти, як могли, заперечували використання газових камер. ІДІЛ навпаки: вони не тільки не приховують свого варварства, але навіть з гордістю підтверджують, що це їхніх рук справа. Перевага тут хоча б у тому, що нам не потрібно намагатися очорнити ворога, адже він це робить сам, краще за всіх інших. Так ми зберігаємо більше часу та енергії, щоб розчавити його".

Нагадаємо, унаслідок терактів, здійснених бойовиками ІДІЛ у Парижі і його передмісті у ніч на 14 листопада, загинули 129 людей, понад 300 отримали поранення.

Перший малюнок, присвячений терактам, з'явився на сайті Charlie Hebdo 16 листопада. На зображенні намальовано привида в береті, який тримає багет, і написано, що "французи повертаються до нормального життя". Редакція Charlie Hebdo засудила теракт і висловила підтримку родичам загиблих у ньому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram