У відомстві нагадують, що природні цукри з фруктів та ягід діють на організм інакше, ніж додані цукри, які є, наприклад, у кондитерських виробах і газованих напоях.
Зловживання солодощами з великою кількістю доданого цукру може призвести до таких наслідків як:
- карієс;
- ожиріння;
- цукровий діабет 2-го типу;
- артеріальна гіпертензія та інші розлади серцево-судинної системи.
Фахівці пояснюють, що дітям так подобаються солодощі з доданим цукром тому, що вони мають насичений солодкий смак і здатність швидко підвищувати рівень цукру в крові.
Це стимулює викид дофаміну — нейромедіатора, що створює відчуття задоволення, і організм прагнутиме отримати ще більше цукру для підтримання цього стану. Відповідно, дитина хотітиме з’їсти всі подаровані цукерки за раз, а якщо у солодкому подарунку замість цукерок чи принаймні замість частини з них будуть фрукти, це заохотить дитину їсти не лише солодке.
ЦГЗ наголошує, що фрукти і ягоди мають низку переваг:
- містять корисні речовини: забезпечують організм вітамінами, клітковиною та антиоксидантами;
- покращують травлення: клітковина у фруктах підтримує нормальну роботу травної системи та допомагає контролювати масу тіла;
- знижують ризик серцево-судинних захворювань і діабету.