ГоловнаЗдоров'я

Чи буде новий спалах? Чому у світі обговорюють нові мутації коронавірусу FLіRT

У США тренд зростання нових мутацій коронавірусу. Лише з 28 квітня по 11 травня близько 30 % нових випадків ковіду там спричинив так званий KP.2, тоді як два тижні тому він займав лише 16 % серед усіх випадків.

Чи буде новий спалах? Чому у світі обговорюють нові мутації коронавірусу FLіRT
Фото: EPA/UPG

Що таке KP.2 і до чого тут FLiRT?

KP.2 — один з багатьох варіантів коронавірусу, які називають FLiRT (за технічними назвами мутацій). Це ціле сімейство різних варіантів ковіду, включаючи KP.2, JN.1.7, інші варіанти, назви яких починаються на KP чи JN.

Усі вони нащадки варіанта JN.1, який домінував у США протягом останніх кількох місяців. FliRT-варіанти мають мутації, але при цьому є частиною штаму Omicron.

Той факт, що ці різні варіанти викликають однакові мутації, каже вірусологам, що ця комбінація допомагає вірусу «ефективніше досягати своїх цілей».

То наскільки нові мутації заразні?

На кінець березня варіант KP.2 спричиняв близько 4 % захворювань у Штатах, тоді як його батьківський штам JN.1 викликав понад 50 % випадків. На початку травня KP.2 уже становив 28 % заражень серед усіх випадків і виштовхував JN.1 з лідерської позиції.

Клінічна професорка Університету Джорджа Вашингтона Ліна Вен пояснює: серед причин, чому новий штам витісняє попередні домінантні, — він такий самий заразний чи навіть більше. Тобто KP.2 може легко поширюватися.

Цей варіант спричиняє ускладнення?

Імовірно, KP.2 не дає серйозніших ускладнень за своїх попередників. Наразі госпіталізації, пов’язані з Covid-19, рекордно низькі. І немає підстав вважати, що наявні вакцини й методи лікування не працюватимуть проти нової мутації.

Утім, як і попередні версії, він може спричиняти ускладнення в людей з високим ризиком. 

Центри контролю й профілактики хвороб у США CDC рекомендують що пів року ревакцинуватися від коронавірусної хвороби новими формулами препаратів, аби захиститися від важкого перебігу.

Наявні вакцини мають захищати також і від KP.2. CDC радить другу дозу вакцини зараз, якщо вам 65+ років і ви ревакцинувалися восени.

А від цього варіанта щеплення захистять?

Експерти в медгалузі прогнозують, що нова формула вакцини від коронавірусу, якої очікують восени, зможе запропонувати ще сильніший захист. Імовірно, її створять, аби запобігти новому варіанту.

А ці мутації є лише у США чи в інших країнах теж? 

Згідно з даними ВООЗ за 17 травня, KP.3 і KP.2, які мутували з JN.1, й інші варіанти ковіду, що їх моніторить організація, показують, що ці варіанти поширюються.

За тиждень серед усіх протестованих ВООЗ зразків вони становили 20,0 % і 9,6 % відповідно порівняно з 3,5 % і 6,4 % тиждень перед тим.

Нині повідомляють, що він поширився вже на 130 країн. Чи є там Україна, LB.ua запитав у Центру громадського здоров'я і чекає на відповідь.

При цьому загалом випадки ковіду по світу спадають. Наприклад, число кейсів зменшилося аж на 48 %, якщо порівнювати періоди 1–28 квітня з 4–31 березня.

Загалом зафіксували за цей час понад 147 000 нових випадків.

Смерті від ковіду, нові госпіталізації зараз теж спадають — на понад третину. 

Якщо раптом дійде до нас, які симптоми?

KP.2 має подібні до ранніх версій коронавірусної хвороби симптоми: лихоманка, кашель, озноб, болі в м’язах або тілі.

Як лікувати?

Тут нічого нового наразі. Так само, як і попередні штами — полегшувати симптоми.

Ірина АндрейцівІрина Андрейців, редакторка відділу «Здоровʼя»
Генеральним партнером розділу «Здоров'я» є медична мережа «Добробут». Компанія розділяє цінності LB.ua щодо якісної медичної допомоги, та не втручається у редакційну політику LB.ua. Усі матеріали розділу є незалежними та створеними відповідно до професійних стандартів.