ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін зробив крок до приватизації ОПЗ

Американського радника з приватизації затверджено через рік після перемоги на конкурсі.

Кабінет Міністрів у середу затвердив радником з приватизації Одеського припортового заводу американську компанію Pericles Global Advisory LLC, яку вибрали на конкурсі понад рік тому.

Про це "Українським новинам" повідомило інформоване джерело.

За надання послуг радника з приватизації Pericles Global Advisory отримає фіксовану винагороду, еквівалентну 856 тис. доларів за курсом Національного банку станом на 30 серпня 2018 року (22,9 млн гривень).

Крім того, Pericles Global Advisory отримає додаткову винагороду в розмірі 1,7% від загальної суми вартості продажу пакету акцій ОПЗ у разі продажу об'єкта приватизації.

Нагадаємо, в липні 2018 року Фонд державного майна України вибрав перших радників для об'єктів "великої приватизації", радником ОПЗ вибрали компанію Pericles Global Advisory. Однак далі приватизація Одеського припортового заводу, який намагаються продати не перший рік, не просунулася.

У 2009 році Ігор Коломойський в особі компанії "Нортіма" виграв конкурс на приватизацію ОПЗ. Однак уже через годину після торгів комісія відмовилася визнати "Нортіму" переможцем конкурсу. Члени комісії вважають ціну заниженою (5 млрд гривень) і висловили сумнів у корисності такого продажу. У результаті визнали, що конкурс у 2009 році не відбувся.

У 2016 році ОПЗ виставляли на продаж двічі. Інтерес до заводу демонстрували ПрАТ "Нафтобуріння" Ігоря Коломойського і Віталія Хомутинніка, Glenshee Holdings Олександра Ярославського, американська IBE Trade Алекса Ровта і компанія Amjad Investment (ОАЕ) шейха Сухаїла Саліма Бахвана. Спочатку завод намагалися продати за 13,175 млрд гривень (близько $500 млн), потім - за 5,16 млрд гривень ($201 млн), але обидва конкурси провалилися.

У ФДМ заявляли, що ключовим фактором відсутності заявок була негативна цінова кон'юнктура на світових ринках мінеральних добрив, висока ціна на природний газ, збиткова діяльність підприємства і продовження нарощування боргів, в т.ч. перед OSTCHEM Holding.

ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний - єдиний у країні - термінал з перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram