ГоловнаЕкономікаБізнес

Конкурс з приватизації ОПЗ знову провалився

Жоден інвестор не подав заявку на його покупку.

Конкурс з приватизації ОПЗ знову провалився
Фото: opz.odessa.net

Конкурс з приватизації Одеського припортового заводу знову провалився.

У вівторок, 6 грудня, завершився прийом заявок від потенційних інвесторів.

"На жаль, заявок на участь у конкурсі від потенційних інвесторів не надійшло, хоча інтерес до підприємства виявляли близько 10 потенційних покупців. Чотири потенційні покупці написали листи про намір придбати пакет акцій АТ «ОПЗ», підписали угоди про конфіденційність із Фондом держмайна, готували пакет необхідних документів, однак заяв для участі в конкурсі не подали", - повідомляють на сайті ФДМ.

Фонд вважає, що головним фактором відсутності заявок стала негативна цінова кон'юнктура на світових ринках мінеральних добрив, висока ціна на природний газ, збиткова діяльність підприємства і продовження нарощування боргів, у т. ч. перед OSTCHEM Holding.

Інтерес до заводу демонстрували ПАТ "Нафтобуріння" Ігоря Коломойського і Віталія Хомутинніка, Glenshee Holdings Олександра Ярославського, американська IBE Trade Алекса Ровта і компанія Amjad Investment (ОАЕ) шейха Сухаіла Саліма Бахвана.

Нагадаємо, 31 жовтня 2016 року Фонд державного майна оголосив другий конкурс із продажу 99,567% акцій ОПЗ і призначив проведення аукціону на 14 грудня. Стартова ціна - 5,16 млрд гривень (близько 201 млн доларів), крок торгів - 150 млн гривень.

На перший конкурс, який мав відбутися в липні 2016 року, ОПЗ виставлявся за 13,175 млрд гривень, тобто близько $500 млн. Жоден інвестор не захотів купувати завод за такою ціною.

У 2009 році Ігор Коломойський в особі компанії "Нортіма" виграв конкурс із приватизації ОПЗ. Однак уже через годину після торгів комісія відмовилася визнати "Нортіму" переможцем. Члени комісії вважають ціну заниженою (5 млрд гривень) і висловили сумнів у корисності такого продажу. В результаті конкурс із продажу ОПЗ у 2009 році визнали таким, що не відбувся.

ОПЗ володіє найбільшим у СНД виробництвом аміаку і просто великим виробництвом карбаміду, а також унікальним - єдиним у країні - терміналом з перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram