ГоловнаЕкономікаБізнес

Герус заявив про шкідливість блокади російського вугілля людьми Семенченка

Вугілля з РФ потрібне, щоб розбавити високозольне українське паливо.

Герус заявив про шкідливість блокади російського вугілля людьми Семенченка
Фото: facebook.com/andriy.gerus

Депутат Верховної Ради Андрій Герус заявив, що блокада вагонів з російським вугіллям в Західній Україні не корисна українській енергетиці. За його інформацією, це паливо необхідне, щоб розбавляти високозольне українське вугілля, яке в іншому разі не прийме жодна електростанція.

Про це Герус написав у фейсбуці.

"На Соснівці стоїть російське вугілля, яке призначається для Центренерго. Це високоякісне вугілля з Кузбасу із золою 13%. Воно мало змішуватися із вугіллям Львіввугілля із золою 45%-55% та відправлятися на Центренерго, яке приймає вугілля із золою 25%. Фактично ні це російське вугілля не може самостійно поїхати на Центренерго (бо надто низька зола), ні із Львіввугілля не може поїхати (бо надто висока зола). Але можна змішати і забрати максимально великий обсяг високозольного вугілля Львіввугілля, щоб відправити на електростанцію. Також є проблема на шахті "Бужанська" ("Волиньвугілля"), там на складах лежить 15 тис. тонн вугілля із золою 47%-55%. Таке вугілля не приймає жодна електростанція, бо вимоги - не більш ніж 25%", - заявив депутат.

Саме тому, заявив Герус, вагони з вугіллям стоять не на електростанції, а біля Червоноградської збагачувальної фабрики у Львівській області.

Він також додав, що за простій вагонів українська сторона змушена платити російському власнику 1 млн гривень штрафу на добу. "20% із цього як податок на прибуток піде до держбюджету РФ. Трохи дивна боротьба з агресором", - написав Герус.

Депутат підкреслив, що зараз в Україні не працюють п'ять з 15 атомних енергоблоків, у жовтні зупиняється ще один, тому Україна критично потребує додаткових об'ємів вугілля "з усіх напрямків, звідки воно тільки може їхати".

Він вважає, що боротися за енергетичну незалежність треба так, як це сталося у випадку з дизпаливом - "правильно, цивілізовано і підготовлено".

Нагадаємо, що блокаду вагонів з російським вугіллям у Західній Україні очолив колишній депутат Верховної Ради Семен Семенченко. 21 вересня у Львівській області на залізничній станції "Соснівка", де активісти кілька тижнів блокували вагони з російським вугіллям, відбулися сутички з поліцією. Майже три десятки людей були доставлені у відділення поліції для встановлення особи, одному поліцейському знадобилася госпіталізація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram