ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін затвердив нову модель анбандлінгу

Компанію "Магістральні газопроводи" передано в підпорядкування Мінфіну.

Кабмін затвердив нову модель анбандлінгу
Фото: utg.ua

Кабінет Міністрів на засіданні в середу затвердив нову модель виділення оператора газотранспортної системи зі структури "Нафтогазу України" (анбандлінг).

Про це на брифінгу після засідання уряду сказав міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

"Ми оновили план анбандлінгу, заклали чіткі терміни. У попередні роки в нас був певний конфлікт між НАК "Нафтогаз" і Кабінетом Міністрів з приводу погляду на цю модель. Протягом двох останніх тижнів ми розробили компромісне рішення", - сказав він журналістам.

У рамках цієї моделі компанія "Магістральні газопроводи" переведена з підпорядкування Мінекоенергії в Мінфін, "щоб не було якихось елементів впливу".

Після переходу оператора ГТС у власність МГУ держава передасть газотранспортну систему в управління цього оператора. Зараз ТОВ "Оператор ГТС України" у 100% власності "Нафтогазу України" і виконує функцію технічної експлуатації ГТС.

За словами міністра, анбандлінг відбудеться до кінця року, і тепер Україна має всі елементи, щоб підписати договір інтерконектора і договір транспортування газу з російською стороною, як цього вимагають європейські правила.

Нагадаємо, 22 травня Кабінет Міністрів затвердив модель анбандлінгу OU (ownership unbundling), що передбачає виведення як оператора, так і самої ГТС за межі групи "Нафтогаз". Сама компанія наполягала на моделі ISO (independent system operator), яка передбачає збереження ГТС у "Нафтогазі", тоді як незалежний оператор передається незалежному органу або стороні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram