ГоловнаЕкономікаФінанси

Рожкова заявила про можливість повторної націоналізації Приватбанку

Повернення банку Коломойському залишить його без капіталу.

Рожкова заявила про можливість повторної націоналізації Приватбанку
Фото: пресс-служба НБУ

Перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова заявила, що Україна, швидше за все, знову націоналізує Приватбанк в разі його повернення Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову.

В інтерв'ю Reuters Рожкова нагадала, що після націоналізації Приватбанку держава влила туди 155 млрд гривень. Якщо банк повернуть колишнім власникам, ці гроші будуть вилучені з капіталу і він знову стане неплатоспроможним.

"Тоді банк залишиться без капіталу. Ми як регулятор фінансового сектору ухвалимо рішення відповідно до закону. Стаття 56 закону свідчить, що ми повинні визнати такий банк неплатоспроможним", - сказала вона.

Це означатиме або ліквідацію банку, або націоналізацію. За словами Рожкової, другий варіант більш кращий у зв'язку з роллю Приватбанку для української економіки.

Вона додала, що питання Приватбанку буде основним під час переговорів з місією МВФ, яка приїде до Києва 21 березня. Від цього візиту залежить продовження програми співпраці України з фондом і отримання другого кредитного траншу на $1,3 млрд.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року уряд ухвалив рішення про націоналізацію Приватбанку. Держава отримала 100% в його капіталі, а фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій Нацбанку і висновку незалежного аудитора - компанії EY.

За оцінкою Національного банку, весь корпоративний портфель Приватбанку перед націоналізацією становили інсайдерські кредити, тобто видані структурам, пов'язаним з колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram