ГоловнаЕкономікаБізнес

"Північний потік-2" збирається подати до суду ЄС через нову газову директиву

Компанія називає директиву «дискримінаційною», оскільки вона може спричинити значні економічні наслідки.

"Північний потік-2" збирається подати до суду ЄС через нову газову директиву
Фото: pikabu.ru

Компанія, яка відповідає за газопровід "Північний потік-2", погрожує подати в суд Європарламенту, якщо їй не вдасться уникнути нових правил, які можуть поставити під загрозу мільярди євро, інвестовані в проект. Про це повідомляє Politico.

Виконавчий директор Nord Stream 2 Матіас Варніг написав лист президентові Європейської комісії Жан-Клоду Юнкеру. У ньому зазначено, що якщо трубопровід не матиме прав на відступ від нових газових правил, то вони є дискримінаційними і щодо "Північного потоку-2", і щодо самого інвестора. Крім того, ЄС так може порушити міжнародний договір.

У Nord Stream 2 стверджують, що компанія має право на виняток, яке застосовується до "завершених" трубопроводів. Однак у Nord Stream 2 визнають, що проект не введуть в експлуатацію до літа, але все ж хочуть, щоб у ЄС підтвердили, що його розглядатимуть як завершений і такий, що підпадає під режим відступу від правил.

Представник Європейської комісії наголосив: "Трубопровід повинен бути готовий до комерційної експлуатації на дату набуття чинності зміненої директиви, щоб розглядати його як наявний трубопровід згідно з новим законодавством".

Нагадаємо, 15 квітня 2019 року Рада Євросоюзу затвердила зміни до газової директиви ЄС, що поширюють європейські норми на газопровід "Північний потік-2", яким газ з Росії планують доставляти в Німеччину по дну Балтійського моря.

Після того, як директиву підпишуть під час пленарної сесії Європарламенту в Страсбурзі, її опублікують в Офіційному журналі ЄС, і на 20 день після оприлюднення вона набуде чинності.

Відповідно до цієї директиви, "Північний потік-2" дозволили ввести в експлуатацію, однак йому доведеться відповідати набагато жорсткішим вимогам, ніж, наприклад, "Північному потоку-1", що діє з 2011 року.

Суть самої директиви ще в тому, що "Північному потоку-2" доведеться відмовитися від права власності на трубопровід на території ЄС і відкрити використання трубопроводу для третіх сторін. Це може мати великі економічні наслідки для компанії газопроводу.

Також компанія "Північний потік-2" заявила, що вже інвестувала понад 5,8 млрд євро в планування і будівництво проекту. Прокладено вже понад 1 тис. км трубопроводу.

Однак будівництво почалося без попереднього отримання всіх необхідних дозволів. Наприклад, Данія не давала свого дозволу на будівництво трубопроводу на її територіях.

Імовірно, саме цей нюанс затримає будівництво трубопроводу порівняно із запланованою датою завершення проекту цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram