ГоловнаКультура

"Це пляма на нас усіх”: невідомі пошкодили скульптуру "Впевнена" у Львові

Учора ввечері у Львові невідомі пошкодили скульптуру "Впевнена" Василя Корчового, яка раніше зчинила великий галас у соцмережах і в місті. Близько 23:00 охоронець Стрийського парку помітив біля неї групу людей та відразу викликав поліцію. Тим часом скульптуру облили технічним мастилом і намагались підпалити.

Фото: Іван Станіславський

Скульптуру "Впевнена" встановили минулого тижня в Стрийському парку як тимчасовий проєкт у рамках щорічного Тижня скульптури. Автор, Василь Корчовий, створив її під час симпозіуму "ЧервонеЧорне" у Каневі 2021 року. Окрім “Впевненої”, в парку інсталювали ще сім творів українських та іноземних скульпторів, проте у нерв суспільства влучила саме вона. Критика була спрямована головно на доцільність розміщення в публічному просторі оголеної й “неестетичної” жіночої фігури.

Суспільне несприйняття сформувало сприятливе середовище для вандалізму. Куратор Тижня скульптури Павло Гудімов не виключає, що пошкодили на замовлення: “Я не дуже пов’язую публічне обговорення з тим, що відбулось. Це акт вандалізму, він точно був спланований, бо ніхто не ходить з відпрацьованим мастилом по парку просто так. Це не подібно до хепенінгу чи перформансу, бо інакше була б заява; ми чекали заяви до ранку, іноді екологічні ініціативи, наприклад, так привертають до себе увагу. Але тут усе банальніше: мені здається, це просто замовлення, це спроба очорнити львів’ян, українців як “середньовічний” народ. У моїй практиці такого раніше не було, я завжди вважав, що будь-які обговорення в соцмережах, у медіях — це добре; але псування роботи — це неприпустимо, це пляма на нас усіх. Я хочу попросити вибачення від імені команди і від імені всіх львів’ян, які не підтримують такого вчинку, перед власником роботи, засновником Канівського скульптурного симпозіуму Юрієм Сташківим, а особливо перед автором Василем Корчовим. Уже є заява в поліцію, слідчі працюють”.

Скульптор Василь Корчовий назвав вчинок реакцією безсилля: “Чим далі, тим більше люди схиляються до того, що має бути розуміння такої творчості. Тому цей вчинок — від безсилля. Що вони ще можуть? Ну, можуть сказати, що це не твір мистецтва. Так само казали, наприклад, про “Бронзовий вік” Родена. Колись була спроба на замовлення Папи Римського “одягнути” найвідвертіші фігури “Страшного суду” Мікеланджело. Той художник так і залишився в історії з ганебним прізвиськом Штанописець, і ці штанописці теж просто нападники на мистецтво. Моєму ж іміджу ця акція йде тільки на користь, і зараз заговорять, що Павло Гудімов спеціально замовив напад на скульптуру, що йому не вистачило того хайпу, який уже був… Я йому співчуваю – зараз доводиться спілкуватися з міліцією, шукати винних. Повернути скульптурі первісний вигляд буде дуже складно, бо там бучардована поверхня, яка може всотати те мастило. Я працював над нею дуже довго, і навряд чи вдасться відновити її".

Фото: Іван Станіславський

Працівники Стрийського парку та комунальні служби міста намагаються відчистити пошкоджену скульптуру. Поліція веде розслідування. Сподіваємося на позитивні результати в обох напрямках.

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Ксенія БілашКсенія Білаш, редакторка відділу "Культура"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram