ГоловнаКультура

У колекції московського музею знайшли 13 предметів із ризниці Софії Київської

Найстаріші з них датуються кінцем 17 століття.

Археолог Тимур Бобровський заявив, що в колекції Державного історичного музею в Москві знаходиться 13 предметів із ризниці Софії Київської.

Минулого тижня він повідомив, що в фондах ДІМ зберігаються десятки експонатів з Києва, які вивезли більшовики в 30-х роках і вважалися загубленими. Софійські предмети, на думку Бобровського, "показові для всієї колекції коштовностей і дозволяють зрозуміти їхню матеріальну, історичну й культурну цінність".

Найстаріші з ідентифікованих предметів – митра (головний убір), дискос (блюдо) і лжиця (ложка) з золотого набору кінця 17 століття. Він був виготовлений на замовлення московських царів у подарунок Гедеону (Святополку-Четвертинському) на честь його посвячення в сан київського митрополита.

Фото: facebook/Tymur Bobrovskyy

У набір також входили потир (чаша для причастя), звіздиця (хрестоподібна конструкція для накриття дискоса), ківш "для теплоти" (розведення літургійного вина водою), розшитий перлами сакос з алтабасу (верхній архієрейський богослужбовий одяг), прикрашена яхонтами й діамантами палиця (ромбовидна тканна прикраса, яку носять церковні ієрархи) і срібний із позолотою столовий сервіз. Вони поки не знайдені.

До 18 століття належать чаша для причастя, яка вважається подарунком гетьмана Івана Мазепи, і дві митри. У каталозі ДІМ є тільки одна митра, виготовлена на замовлення вдови гетьмана Івана Скоропадського, але з хрестиком від другої. Археолог впевнений, що у фондах музею знаходяться обидва головних убори.

Фото: facebook / Tymur Bobrovskyy

Ще сім предметів датуються початком 19 століття. Це набір літургійного посуду з потира, дискоса зі звіздицею, лжиці, тарілки для просфор і антидора й ківша "для теплоти". Він був виготовлений французьким майстром Мартіном-Гійомом Бьенне й подарований російським імператором Олександром I київському митрополиту Серапіону (Олександрівського) на честь перемоги над Наполеоном.

Фото: facebook / Tymur Bobrovskyy

"Такі художні та історичні скарби, які свого часу прикрашали ризницю Софії Київської, а зараз знаходяться в московському музеї. Сподіваюся, що колись буде можливість побачити їх в Україні. Усі юридичні підстави для цього є, була б воля до того української влади", – написав археолог.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram