ГоловнаКультура

Голова Держкіно звернувся до Зеленського з приводу серіалу "Свати"

"Свати" - це ваша Липецька фабрика".

Голова Держкіно звернувся до Зеленського з приводу серіалу "Свати"
Фото: Макс Требухов

Голова Держкіно Пилип Іллєнко записав відеозвернення до президента України Володимира Зеленського з приводу повернення в ефір телеканалу "1+1" серіалу "Свати".

"Свати" повернулися згідно з рішенням Окружного адмінсуду Києва, який скасував накази Держкіно, Мінкульту та СБУ щодо цього серіалу.

У 2017 році СБУ подала в "чорний список" Мінкульту актора Федора Добронравова, який грає одну з головних ролей в серіалі, і, відповідно до закону, серіалу не дали прокатне посвідчення. 

У зверненні, викладеному у "Фейсбук" Іллєнком, він зазначає, що Окружний суд "не ставив під сумнів, чи є Федір Добронравов загрозою національній безпеці. Своє рішення він обґрунтував тим, що СБУ нібито допустила процесуальну помилку в своєму внутрішньому документі".

"Мене дивує позиція відсторонення багатьох органів влади від цього питання. Якщо мова йде про якусь довідку, чому б СБУ її не виправити і не подати заново в міністерство культури?" - каже він.

Іллєнко зазначає, що Мінкульт не заперечив рішення суду.

Він додає, що недавно телеканал звернувся в Держкіно з проханням видати прокатне посвідчення на другий сезон серіалу "Свати". Серіал вже проходив експертну комісію - з негативним рішенням. Але після того, як його перемонтували і подали заново, Держкіно, за словами Іллєнка, буде вимушене дати прокатне посвідчення.

Іллєнко вважає, що Зеленський може сам вирішити долю серіалу, одним з продюсерів якого є. "Я вважаю, що саме ви повинні прийняти рішення щодо долі цього серіалу і показати, що для вас є пріоритетом - повернення цього продукту в ефір або очищення інформаційного простору України від українофобів, які зневажають національний суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Відповідно до закону, ми дамо прокатне посвідчення цьому серіалу і його присутність на "1+1" буде всім доказом, в чому полягає для вас пріоритет в цьому питанні", - заявив він.

"Я знаю від вашого оточення, що ви болісно і емоційно сприйняли заборону "Сватів" в 2017 році і нібито це підбило вас балотуватися в президенти. Не повторюйте помилок ваших попередників: серіал "Свати" - це ваша Липецька фабрика", - додав глава Держкіно.

Відзначимо, що Пилип Іллєнко - в першій десятці однієї з партій, які йдуть на позачергові парламентські вибори 21 липня 2019 року. Пост голови Держкіно він займає з 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram