ГоловнаКультура

Під кінотеатром "Київ" проходить акція протесту (оновлено)

Муніципали силою виштовхнули людей з приміщення, активісти перекрили дорогу.

Під столичним кінотеатром "Київ" зібралася акція протесту - активісти зібралися з вимогою увійти в приміщення.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, всі присутні стоять зовні будівлі, всередину нікого не пускають, а люди в уніформі - представники поліції і муніципальної охорони закрилися зсередини. Активісти заблокували рух на вулиці Великій Васильківській з вимогою до влади не заходити до приміщення кінотеатру, поки не буде рішення суду - колишній орендар кінотеатру не погоджується з рішенням КМДА не продовжувати з ним договір про оренду.

Оновлення, 19:45. Частину учасників акції протесту пустили всередину кінотеатру.

Оновлення, 19:58. Як повідомляє кореспондент LB.ua, від імені нового орендаря кінотеатру з протестувальниками говорив представник КМДА. Він заявив, що попередніх орендарів - "Культурний центр "Кінотеатр Київ" нібито попереджали про те, що з ними не будуть автоматично продовжувати договір і про інвентаризацію теж нібито попереджали. Заступниця директора культурного центру Ірина Шинкаренко заперечує сказане і каже, що 18 червня відбудеться третє судове засідання з приводу кінотеатру.

Оновлення 22:40. Муніципальна варта виштовхнула з приміщення кінотеатру "Київ" активістів, які протестували проти того, що вони вважають захопленням історичної будівлі. Протестувальники перекрили дорогу, повідомляє Громадське.

"Так, згідно з інформацією, співробітники муніципальної варти силою виштовхали людей з приміщення кінотеатру. Однак, за словами очевидця, після цього всередині залишилися заблокованими близько десяти чоловік, зокрема працівники кінотеатру і активісти. Пізніше стало відомо, що муніципальна сторожа витіснила всіх хто залишався в кінотеатрі", - йдеться в повідомленні.

Крім того, повідомляється, що на місці присутні працівники правоохоронних органів, вони не втручаються в ситуацію.

У поліції інформацію поки не прокоментували.

Видання "Хмарочос" повідомляє, що після того, як їх виштовхали з кінотеатру, активісти перекрили вулицю Велика Васильківська біля станції метро "Льва Толстого". Всього там зібралося близько 300 осіб. Активісти стверджують, що прийшли, щоб не допустити "рейдерського захоплення" будівлі.

Раніше повідомлялося, що в кінотеатрі "Київ" Департамент комунальної власності міста та балансоутримувач кінотеатру - КП "Київкінофільм" нібито почали інвентаризацію і обстеження будівлі, щоб "уникнути незаконних знищень або пошкоджень майна".

Акція під кінотеатром "Киев"
Фото: LB.ua
Акція під кінотеатром "Киев"

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Глава Держкіно Пилип Іллєнко заявив, що хаос, який відбувається навколо кінотеатру, "є наслідком непродуманих дій міської влади", і що "крапку в цій справі має поставити суд".

Раніше повідомлялося, що в кінотеатрі "Київ" Департамент комунальної власності міста та балансоутримувач кінотеатру - КП "Київкінофільм" нібито почали інвентаризацію і обстеження будівлі, щоб "уникнути незаконних знищень або пошкоджень майна".

На офіційному порталі столичної влади зазначалося, що колишній орендар кінотеатру, ТОВ "Культурний центр Кінотеатр Київ" не пускав їх представників для проведення інвентаризації протягом двох місяців - квітня і травня.

Співробітники кінотеатру, який продовжував роботу з початку січня, коли у ТОВ закінчився термін договору про оренду, заявили про рейдерське захоплення будівлі. Активісти і представники кінематографічної громадськості, які приїхали в кінотеатр удень, спробували зайти всередину, але їх не пустила муніципальна охорона. Відомо, що в результаті сутички постраждав режисер монтажу Микола Базаркін - представники влади його скрутили і вибили зуб.

Департамент комунальної власності Києва не попередив орендаря про свої наміри не продовжувати термін оренди, що є незаконним, колишня дирекція кінотеатру подала на КМДА в суд.

У травні КМДА підписала договір з компанією "Сінема Центр" про оренду приміщень кінотеатру "Київ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram