"Торти на сторожі стипендій"

На днях сталась цікава провокація, яку тепер активно обговорюють в соцмережах: група молодиків кинула в заступника міністра торт, коли він виступав щодо скорочення соціальних виплат і видатків керівництва держави. Як пізніше виявилось, молодики належали до ліворадикальних рухів «Пряма дія» та «Соціальний рух», окрім цього вони розгорнули банер та скандували ліві гасла. Такого цікавого перформансу Український дім не бачив мабуть з днів Майдану. Але цей кидок торта був не просто спалахом нелюбові до можновладця через скасування стипендій, а і ще дечим іншим.

Фото: Сергей Нужненко

По-перше такі дії продемонстрували неадекватність молодіжних лівих сил і їх відірваність від потреб «народу», до інтересів якого вони завжди намагаються апелювати. Люди дещо втомились від «роздору» і не сприймають провокативні дії, тим більше з боку політично ангажованих молодиків. Це ліві намагаються не помічати з усіх сил, і далі просуваючи у фейсбуку теми про повалення буржуазії за допомогою лайків під постами з Берні Сандерсом. У вітчизняному медіасередовищі серед молоді є цікавий термін, яким позначають уявлення людини про реальність яке радикально не відповідає дійсності – «манямирок», висловлюючись солов’їною мовою «марічкосвіток». Ліві стали заручниками такого «марічкосвітка», вважаючи що нинішнє українське суспільство всерйоз готове до лівих ідей, з якими досі як слід не навчились жити навіть прогресивніші за нас шведи.

Але справа не в цьому, а в тому, що усі томи Маркса і Каутського, усі роботи Грамші і класиків анархо-фемінізму прочитані активістами звелись до одного простого торта, кинутого в посадовця. Дії молодиків фактично зкомпрометували табір прихильників збереження стипендій в існуючому вигляді, тобто молодики зробили тим, в чиїх інтересах нібито виступали «ведмежу послугу». Скорочення держвидатків неминуче, але разом з тим суспільство має звернути детальну увагу на обсяги і цілі видатків. На моє переконання, обсяги стипендійного фонду не мають скорочуватись, однак до цього має дійти консенсусна думка, підкріплена дослідженнями і аргументами.

Окреме питання – лозунги молодиків про те, що треба фінансувати не війну, а освіту. Нажаль, в наших умовах такі заклики є відверто цинічними. Прожити в окопі місяць, харчуючись однією мівіною і щодня кидаючись на землю від найменшого хлопка, очікуючи вибухів – не таке вже і приємне зайняття, аби платити за нього менше аніж платимо ми зараз.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram