ГоловнаБлогиКнижкова полиця

Новинки + класика = 10 книжок про кохання

У Стародавній Греції виділяли 7 кольорів кохання, які описували це почуття у більшості його проявів – від дружньої прив’язаності до божевільної пристрасті. Саме тому для підказки #YakabooBingoSpring_12 (про шалене кохання) ми обрали 10 досить несхожих творів, де між головними героями іскрить один із видів любові.

Кент Гаруф "Наші душі вночі"

Весняна новинка видавництва #книголав – книга Кента Гаруфа «Наші душі вночі» розповідає історію про шалене кохання двох літніх людей. Шалене. Бо яке ж іще може бути в такому віці?

Це зворушлива та ніжна історія про те, як зустрілися дві самотності й знайшли щастя. Та чи зможуть вони його втримати? Щастя крихке, особливо, коли всі навколо (навіть власні діти) проти і хочуть усе зруйнувати.

Якщо ви полюбляєте дивитись екранізації прочитаних творів, то поспішіть, книжку вже адаптували для великого екрану. Вихід екранізації запланований на кінець 2017 року.

Девід Еберсхоф "Дівчина з Данії"

«Дівчина з Данії» – ще одна весняна новинка та цього разу видавництва КМ-БУКС. Історія книги Девіда Еберсхофа відкриває читачеві завісу життя Лілі Ельби, першої людини, що зробила хірургічну корекцію статі (насправді першу не за часом операції, а за даними, які збереглись).

До чого тут кохання? У ролі шаленої закоханої – Герда Вегенер, яка стерпіла всі удари долі й залишилася віддана почуттям до свого чоловіка.

Ця книга +1 варіант для поціновувачів екранізацій. У 2016 році з’явився фільм, за який Алісія Вікандер (та сама Герда) отримала «Оскар».

Ерін Морґенштерн "Нічний цирк"

І знову весняна новинка від українського видавництва (Віват), і знову про кохання. Це дебютний роман Ерін Морґенштерн, який став світовим бестселлером. Романтична лінія у творі фонова, але любов-протистояння зараховується «шаленим».

«Нічний цирк»– гарний варіант для тих, хто про кохання не читає, а завдання виконати хоче :)Атмосфера дива й казки переповнює книжку. Ви з головою поринете в неї, будете ходити стежками цирку від намету до намету, поки чари не розвіюються разом з останньою сторінкою.

Дідьє ван Ковеларт "Жуль"

Видавництво Анетти Антоненко теж видало у цьому році книжку про шалене кохання – «Жуль». Уявіть собі ситуацію... Ви зустрічаєте незнайомця, який вам дуже (дуже-дуже) сподобався, але так і залишився незнайомцем. Хто ця людина чи де її шукати? Ви не має собі ніякої гадки. Що б ви зробили? На якийсь час помріяли б про цю недосяжну персону та й заспокоїлися би, але герой книжки не такий. Спочатку він намагається вигадати, як розшукати Алісу (свою чарівну незнайомку), коли ж спроба не мала успіху, він не втратив надію й кожного дня чекав на неї.

І я кинуся їй назустріч з упаковкою «макарон» зі смаком апельсинів та полуниць «Тагада» – щоранку я дбайливо складав їх до подарункової коробки, даруючи собі втіху.

«Жуль» потрапив до даного списку, тож зрозуміло, що герої врешті-решт зустрінуться, але цей факт не зіпсує інші неочікувані моменти сюжету.

Мішель Бюссі "Літак без неї"

На початку 2017 року видавництво Віват опублікувало український переклад французького детективу, в якому головна лінія – любовна. І шалена :)

Так склались обставини, що головна героїня книжки «Літак без неї» точно не знає, хто вона. 50 на 50 – вона може бути Ліз-Роз чи Емілі, ніхто не зміг достовірно встановити особу, тож її почали називати Лілі (Ліз-Роз vs Емілі). Не знає та й не знає, що тут такого? Нічого, аби не рішення суду (навмання), що вона Емілі. Брат Емілі (Марк) та Лілі палко закохані, а якщо вона – Емілі, то вони брат і сестра. «Фуууу» вирішила Лілі й кудись зникла, залишивши Марка самого з щоденником детектива, який 18 років намагався розгадати загадку Лілі. Що залишилося робити Марку? На хвилі свого шаленого кохання детально вивчати записи детектива та самому розплутати справу.

Хто ж така та Лілі? Куди вона поділась? Та чи встигне Марк урятувати її (у всіх сенсах цього слова)? Шукайте відповіді у романі Мішеля Бюссі.

Наступна п’ятірка продовжує любовну тему добірки, але заслуговує на окрему увагу. Ці твори входять до найрізноманітніших рейтингів та топів «Книги про кохання». Вони підійдуть вибагливим книголюбам, особливо тим, хто полюбляє читати книжки про кохання.

Девід Лоуренс "Коханець леді Чаттерлей"

«Коханець леді Чаттерлей» приніс автору скандальну славу і довгий час був заборонений в багатьох країнах. У самій Великій Британії його заборонили до подальшого видання, а готовий наклад вилучили та знищили. Чому? Є дві причини:

1. Історія книжки – класичний любовний трикутник з численними відвертими описами сцен сексуального характеру.

2. Соціальний аспект – чоловік леді Чаттерлей, сама леді та єгер знаходять на різних соціальних ступенях. Навіть без відвертих сцен, такий трикутник у 1928 році викликав би багато питань.

Повертаючись до теми шаленого кохання, варто згадати сюжет. Баронет чоловік-інвалід розуміє потреби своєї молодої дружини й дозволяє їй завести коханця. Він навіть обіцяє, що дасть дитині своє ім’я (там 1928 рік за вікном).

Хто ж знав, що леді Чаттерлей обере єгеря? З цього моменту починається все те, за що книжку заборонили у свій час. Сцени сексуальних експериментів дружини баронета та її коханця (соціально невідповідного) й апогей – розуміння того, що їхній секс насправді щось більше. Шалене кохання.

Українським книголюбам варто прочитати «Коханець леді Чаттерлей» від Видавництва Старого Лева (у перекладі Соломії Павличко та з ілюстраціями Творчої майстерні Аґрафка).

Колін Маккалоу "Ті, що співають у терні"

Британські вчені встановили – щохвилини у світі продається два примірники роману :) У чому ж секрет популярності книжки Колін Маккалоу? «Ті, що співають у терні» – звичайний любовний роман, але він має власну чарівну особливість, захоплює читача з перших сторінок і не відпускає до останньої. Події та повороти сюжету постійно (іноді досить несподівано) змінюють один одного, тож ви не засумуєте. Можна впевнено сказати, що це одна з тих класичних книг, яку кожному варто прочитати хоча б раз у житті.

Якщо ви обрали цю роман Колін Маккалоу для читання, одразу будьте готові до розмаїття головних героїв. «Ті, що співають у терні»– сімейна сага, її історія розповідає про життя сім'ї Клірі від новозеландських бідняків до управителів одного з найбільших маєтків. Та насамперед, звісно, це історія кохання між донькою фермера та католицьким священником. Шаленого кохання на все життя.

Сомерсет Моем "Розмальована вуаль"

Книга має досить стандартний початок. Легковажна Кітті виходить заміж за Волтера – чоловіка, який її не цікавить, але з яким можна буде втекти подалі від рідної Англії. Далі події розгортаються досить передбачувано. Кітті розуміє, що крім заміжжя є кохання, а свого чоловіка вона не покохає, бо він зовсім не той, хто їй потрібен. Харизматичний Чарлі – інша справа. Він красивий спортивний та багатий, куди ж там занудному бактеріологу до Чарлі! Але Доля грає в свої ігри, Волтер про все дізнається, а Чарлі виявляється не таким вже й ідеальним коханцем. З цього моменту починається непередбачуваний сюжет книжки «Розмальована вуаль». Головні персонажі дійсно живуть своїм життям. Вони відчувають, думають та зрештою змінюються.

Звісно, історія цього кохання ні з того ні з сього не стане ідеальною й не закінчиться простим хепі-ендом, але вона точно заслуговує місце у цій добірці.

Роберт Джеймс Уоллер "Мости округу Медісон"

Написана за 11 днів книжка, про історію, яка тривала лише 4 дні, стала однією з найпопулярніших книг XX століття. Бо розповідає про шалене доросле кохання, яке так виділяється на тлі інших романтичних розповідей.

Франческа – дружина фермера та мати двох дітей. Вона живе спокійним розміреним життям, аж коли… в її житті з’являється Він. Той самий, про якого мріяла у дівочих фантазіях. У них нема цілого життя попереду, але є 4 дні, які вони перетворять на вічність. Далі їхнє кохання приречене на розлуку – у кожного з них своє життя.

Не очікуйте неймовірних поворотів сюжету, ця історія прекрасна у своїй простоті. «Мости округу Медісон»– книжка про справжнє кохання. Таке, яка буває один раз і на все життя.

Джоджо Мойес "До зустрічі з тобою"

Останній за списком та ніяк не останній за значущістю – бестселлер «До зустрічі з тобою». Книжка про шалене кохання двох абсолютно різних людей, яких примхи долі звели разом. Дивачка Луїза Кларк задоволена всім у своєму простому житті – роботою, стосунками та умовами життя. Але завжди є якесь «але». Кафе, де працює дівчина зачиняється й їй пропонують доглядати за Віллом Трейнором. Хлопець мав усе, про що тільки можна мріяти, але нещасний випадок позбавив його всього. Окрім життя. Та чи можна назвати життям таке існування? Вілл упевнений, що ні. Саме тому він планує звернутися до швейцарського Dignitas, де людям з важкими формами інвалідності допомагають швидко й безболісно померти.

Звісно, герої закохуються (інакше, що ця книга тут робить? :) ) та що чекає на них? Чи змінить Вілл своє рішення? Прочитайте та дізнайтесь.

Катерина Молочко

Книжкова полиця Книжкова полиця , Блог книжкового онлайн-супермаркету Yakaboo.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram