Спецтема
Календар українського мистецтва

13 травня. Саша Прахова

13 травня 1950 року народилася Олександра Прахова. Художниця – четверте коліно в династії Прахових, учених і художників: її прадід Адріан Прахов керував будівництвом і оздобленням Володимирського собору, реставрацією Кирилівської церкви, викладав в київському університеті Святого Володимира, дід Микола Адріанович був головою Всеукраїнської Ради мистецтв, бабуся – Ганна Крюгер-Прахова була відомою художницею анімалісткою. 

«Лілії». 2007. Полотно,олія. 80х70 см

Олександра Прахова закінчила РХШ ім. Тараса Шевченка, Київський художній інститут, але перші лекції історії мистецтва вона прослухала з уст діда Миколи Прахова, які він читав студентам в своїй майстерні. 

«Спас». 2007. Полотно, олія. 120х100 см

Олександра Прахова однією з перших в Україні почала займатися каліграфією як самостійним видом образотворчого мистецтва, ілюструвала дитячі книжки – створила малюнки до понад 50 книжок, малювала і безпредметні композиції, і ностальгійні сентиментальні фігуративні сюжети, і взагалі була універсальним художником. Їй вдавалося займатися лише тими темами, техніками, експериментами, які її цікавили, обійшла офіційне мистецтво боком.

«Каліграфія». 2005. Рисовий папір, туш, пензель. 95х63 см

У 1990-2000-х роках Олександра Прахова активно виставлялася за кордоном – у Франції, Угорщині, США, Польщі, Швейцарії, Німеччині, Росії. Була арт-директором галереї «Університет» при Київському університеті ім. Т.Шевченка, викладала в художній студії при Музеї сучасного мистецтва України (на Глибочицькій).

«Аква Віта». 2006. Полотно, акрил. 95х95 см

 Твори Олександри Прахової зберігаються в НХМУ, Музеї жіночого мистецтва(Вашингтон, США), Музеї Людвіга (Кельн, Німеччина), Музеї нонконформістського мистецтва у вигнанні (Париж, Франція), Музеї сучасного мистецтва (Калінінград, Росія). 

«Алінка». 2007. Полотно, олія. 45х45 см

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram