Балто-чорноморський союз: резон для Риги

Навряд чи багато з нас чули про Латгалію. Це історичний регіон на Сході Латвії, з численним російськомовним населенням, фактичною столицею якого є місто Даугавпілс. Місцева російська община є достатньо активною, на жаль існують навіть уроженці Латвії, які воювали в лавах терористичних формувань на боці ДНР (зокрема, уроженець Даугавпілса зараз очікує на вирок від латвійського суду за це). Як правило, учасники бандформувань ЛНР-ДНР з Латвії потрапляють до їх лав через Націонал-більшовицьку партію Е. Лимонова, яка активна і в Латвії, а до збройного конфлікту з РФ проявляла активність і в Україні. На один з пікетів у Латвії НБП вийшли з транспарантом «Латгалия – русская земля».

Фото: Delfi.lv

В регіоні ще ніхто ні в кого не стріляв з причин російсько-латишського конфлікту, але потенційно такі локації становлять загрозу цілісності Латвії і взагалі безпеці Балтійського регіону. Цілком можливо, що російські кадрові офіцери вже малюють плани військової допомоги латгальським ополченцям на секретних навчаннях. Як би це не було смішно, але цього року ВВС випустили документальний фантазійний фільм «Третя світова. Погляд з командного пункту», де події у Латгалії відбуваються за сценарієм подібним до Донбасського: «самозахист» російської нацменшини, ополченці Латгальської народної республіки, штурм мерії ватниками і проголошення відокремлення від Латвії, що провокує конфлікт між Росією і НАТО, який переростає в Третю світову. Цікавими є роздуми вищого командування НАТО, показані у фільмі: чи вводити війська, чи не вводити їх у відповідь на російське вторгнення. Частково це відображає політику західного керівництва і пояснює, чому Західний світ не надав Україні дійсно необхідної допомоги у потрібних масштабах у момент початку конфлікту з Росією. Все пояснюється дуже просто : коли росіяни вже вторгаються, іноземці ще лише радяться. Якоюсь мірою проблеми маленького латвійського чи українського народів в очах західних політиків не варті і краплі крові їхніх солдатів, навіть не дивлячись на міжнародні угоди.

Саме тому Балто-Чорноморська унія є актуальною і для Латвії. Певним чином, вона актуальна для кожної європейської країни, яка має кордон з Росією. Балто-чорноморська унія це передусім договір про спільну безпеку і оборону, спільні бригади, військові академії та постійні навчання які мають чітке цільове призначення : оборона від РФ, яка загрожує більшості країн-сусідок. Отож, запит є, є і умови для зовнішньополітичного розвитку такого союзу, необхідна лише політична воля і підтримка простих громадян, а це вже залежить і від нас також...

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram