Перейти темряву: міська влада і «Укрзалізниця» спільно оновлять підземний перехід

Підземний перехід під залізничною колією в Ірпені давно «просить» капітального ремонту. Чиновники відмахувалися від нього через відсутність грошей та відомче підпорядкування. Але цього року у місті буде новий і безпечний перехід.

Фото: Надано Володимиром Карплюком

Підземний перехід – один з найвідоміших об’єктів Ірпеня. Це єдина пішохідна артерія, яка поєднує дві частини розділеного залізницею міста. Щодня цим переходом користуються тисячі людей. Проходячи тут, своє перше враження про Ірпінь складають гості міста, які прибувають на міський автовокзал. На жаль, це враження не дуже приємне: брудні облуплені стіни, темінь, а в дощову погоду – вода по коліна…

Важко навіть порахувати, скільки разів мешканці Ірпеня скаржилися на таку ситуацію. Говорили про перехід і попередні міські голови. Але вирішити проблему заважала відомча приналежність. Місто не могло фінансувати роботи у підземному переході, бо об’єкт належить «Укрзалізниці». А «Укрзалізниця» не горіла бажанням займатися міським переходом, бо він для неї особливого значення не має. Адже ніяк не впливає на функціонування підприємства та його економічні показники. Шукати інші механізми вирішення проблеми особливо ніхто не намагався.

Лише цього року нам вдалося зрушити ситуацію з мертвої точки і разом з представниками «Укрзалізниці» почати роботу над реалізацією проекту реконструкції підземного переходу. Залізничники розробляють технічне завдання, а ми забезпечуємо фінансування проектних і будівельних робіт. Плануємо зробити повний капітальний ремонт, оновити освітлення (замінити його на антивандальне), зробити гідроізоляцію, облаштувати нові пандуси для людей з обмеженими можливостями. Якщо вдасться, спробуємо встановити з цією метою спеціальні ліфти європейського зразка.

Наразі маємо попередні проектні ескізи. Свої ідеї надали п’ять проектних організацій. Всі роботи координує комунальне підприємство «Ірпіньжитлоінвест».

Хочу зауважити, що наші активісти постійно привертали увагу до переходу. І це правильно. Люди багато разів самостійно влаштовували акції з упорядкування переходу: мили і фарбували стіни, міняли ліхтарі, прикрашали вхід. Художники намалювали квіти і написали над входом «Ірпінь - місто Вашої мрії». Дехто іронізував щодо невідповідності напису тому, що відкривалося за ним. Але крок за кроком ми справді робимо Ірпінь містом Вашої мрії.

Володимир Карплюк Володимир Карплюк , засновник Фонду відновлення Ірпеня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram