ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Арсенію Петровичу! Врятуйте «Батьківщину»!

Є гарна казка про червону шапочку. Її мораль вчить розпізнавати ворогів, які перевтілюються у близьких нам людей. На жаль, прості люди забувають ці прописні істини, втрачають пильність і стають жертвами «переодягнених вовків», зокрема у політиці. Українцям - не до казок і їхні моралі: жалюгідне життя, брехня політиків заважають бути уважними та розпізнати загрозу.

Фото: EPA/UPG

Минулі вибори народили нову категорію політиків – самовисуванців. Більшість із них, одягнувши «опозиційний наряд» - пройшли кампанію, перемогли, а згодом поповнили більшість Януковича. Яскравим прикладом є траєкторія політичного руху нардепа від Кременчука – Юрія Шаповалова. Учора він був проти режиму, влади та за Кременчук і простих людей. Сьогодні - вибрав тепле місце – у більшості. Кременчук вже незадоволено освистав його нечесну політичну гру.

Проте нардеп Шаповалов – це лише верхівка айсберга. За ним стоїть впливовий та заможній міський голова Кременчука Олег Бабаєв, що приватизував більшість опозиційних та провладні партії місті. Як результат - у сусідній Полтаві опозиція (УДАР та Свобода) повністю виграла мажоритарку, а Кременчук зданий «регіоналам» - Шаповалову та Жеваго. В період виборів мер був справжнім героєм біг-бордів: його портрет висів відразу з кількома кандидатами – з регіоналом Олегом Надошою, з «тимчасовими не регіоналами» Костянтином Жеваго, Юрієм Шаповаловим. Усі вони зараз у більшості Януковича і голосують як «покаже» Чечетов. Обіцяли, звичайно, інше. Мер став головним акціонером політики міста. Як? Хтось отримав підряд на обслуговування дахів, когось оминули земельні проблеми і так далі.

Як секретар комітету ВР України з питань національної безпеки та оборони, заявляю: схожа ситуація є відвертою політичною корупцією.

Але це ще не все. Цю хитромудру гру вдавалося тривалий час приховувати від мешканців Кременчука. Але не довго. Виборці упіймали мера і його команду буквально «на гарячому». На довибори до міськради Олег Бабаєв «призначив» кандидатом від опозиції свого екс - керівника служби безпеки, директора «свого» підприємства – Вовка Сергія Миколайовича. Сергій Миколайович вже пройшов «школу молодого бійця» у фракції Партії регіонів у попередньому скликанні міськради. Правдами і не правдами кременчуцька Батьківщина висунула Вовка кандидатом від опозиції. Свобода і Удар відмовилися висувати свого претендента. Отже, таким чином – екс-регіонал, «права рука» провладного мера Кременчука – відтепер - «ЄДИНИЙ ОПОЗИЦІЙНИЙ».

Ці вибори та очевидна перемога Вовка не змінить «політичний розклад» у міськраді Кременчука. Однак, це серйозний виклик опозиції перед наступними місцевими та президентськими виборами. Невже «регіонали» і далі будуть призначати лідерів місцевих опозиційних партій та «єдиних опозиційних кандидатів»? Невже ми і далі будемо здавати місто за містом, а потім програємо всю країну?! Цей випадок – не поодинокий, практично, у кожному місті ПР «засунула руку» у ту чи іншу опозиційну партію. Нові політичні сили які з’явилися у парламенті - УДАР, Свобода, нові прогресивні депутати від Батьківщини зобов’язані стати локомотивом очищення опозиції на місцях. І почати це варто негайно.

Я офіційно звертаюся до лідерів «Батьківщини» - Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка, до колег-депутатів, із закликом відновити справедливість і врятувати «Батьківщину» від нашестя агентів ПР, принаймні, у Кременчуці.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram