Почесна місія України!

Міжнародна миротворча діяльність спрямована на ліквідацію і обмеження міждержавних, міжконфесійних, воєнних та інших суперечностей.

Фото: ak-inzt.net

Зазвичай, збройні конфлікти продовжують виникати у сучасному світі на підставі територіальних, політичних, національно-етнічних, ідеологічних, релігійних та культурних протиріч. Застосування військової сили призводить до страждання людей, розпаду економічного і соціального життя населення цілих країн. Громадянські війни між сторонами в одній державі можуть поширюватись на інші регіони і породжувати широкий спектр проблем від незаконної торгівлі зброєю, наркотиками, нанесення збитків навколишньому середовищу до поширення тероризму і корупції.

З перших років своєї незалежності, України приймала активну участь у міжнародних миротворчих місіях. Зокрема, в операціях на території колишньої Югославії, Боснії і Герцеговини, Косово, Хорватії, Грузії, Конго, Судані, Ліберії, Кіпрі та інших державах.

Для першої миротворчої операції, до якої долучилась Україна, був сформований 240-й окремий спеціальний батальйон з мужніх, професійних та самовідданих військовослужбовців смт. Гвардійське Дніпропетровської області.

З власного досвіду, я знаю, що таке виконувати місію миротворця. Це завдання від яких залежать життя людей цілої країни, де ти не маєш права на помилку чи необережний крок! Під час виконання миротворчих операцій на території колишньої Югославії перед нами стояли важкі завдання по обороні, забезпеченню безпеки та евакуації мирного населення із зони загострення ситуації, супроводження конвоїв з гуманітарною допомогою, патрулювання зони, вільної від важкої зброї ворогуючих сторін. Ці завдання і сьогодні з гідністю виконують наші миротворці.

Всіх нас об’єднує бойова чоловіча дружба, взаємодопомога, велике почуття відповідальності, спільні випробування, обов’язки, до яких ми ставимося з честю і гідністю.

В цьому році Верховна Рада України одноголосно прийняла Постанову № 1165 «Про встановлення Дня українських миротворців».

Вперше, 15 липня 2013 року це свято буде відзначатися на державному рівні. Це важливо для тих хто служив і служить заради миру у всьому світі.

Участь України в таких операціях є винятково необхідною для подальшого зміцнення національної безпеки, авторитету держави на міжнародній арені, забезпечення стабільного зовнішньополітичного середовища, підвищення професіоналізму та боєздатності українських військовослужбовців, шляхом отримання міжнародного досвіду.

Важливо, щоб наша держава продовжувала приймати участь у цій почесній та відповідальній місії, адекватно реагуючи на гострі геополітичні виклики конфліктного світового середовища і, ні в якому разі, не опинилась тією державою, якій знадобиться допомога миротворців у розв’язання кризових ситуацій та збройних конфліктів!

Олександр Рябека Олександр Рябека , Голова Правління ВГО «Асоціація «Афганці» Чорнобиля»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram