ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

Війна проти свого народу, або Презумпція винуватості

Верховна Рада оголосила наступ на права людини. Рішучий, цинічний і зухвалий. Певно, усі вже ознайомилися зі змістом цих документів, тож переповідати їх немає сенсу. Міжнародні організації, зокрема «Freedom House» та «Репортери без кордонів» уже висловили свою позицію з цього приводу.

Фото: Макс Левин

Підкреслю, що ці законопроекти значною мірою суперечать нормам Конституції України і Конвенції ОНН з прав людини. До того ж, вони стосуються кожного українця. Кожен буде змушений надавати персональні дані при купівлі сім-картки чи квитка на футбол, кожного можуть звинуватити у наклепі, екстремізмі, чи у тому, що поїхав до друзів на весілля в кортежі.

Крім того, вчорашніми законопроектами в Україні дозволяється заочне кримінальне провадження. Тобто людину можуть засудити навіть без її відома, позбавивши конституційного права на захист. Адже згідно зі ст. 55 Конституції України, кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. А ст. 59 Основного Закону гарантує кожному право на правову допомогу. Виконання цих положень Конституції опиниться під великим сумнівом у випадку заочного кримінального провадження.

До того ж, законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі» фактично передбачена презумпція … винуватості.

У документі йдеться, що відповідальність за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі, несе не людина, яка керувала автомобілем і порушила правила дорожнього руху, а той, на кого зареєстроване авто. Тобто людину автоматично визнають винною, хоча вона може й уявлення не мати про вчинення порушення.

Вона може бути звільнена від відповідальності тільки, якщо доведе, що не перебувала за кермом у момент здійснення порушення.

Тобто якщо у всьому цивілізованому світі існує презумпція невинуватості і ст. 62 Конституції України передбачено, що особа вважається невинуватою, доки її вину не буде доведено в законному порядку, а також те, що ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість, то цей законопроект направки запроваджує презумпцію винуватості.

Якщо наш парламент і надалі прийматиме такі закони, то невдовзі правоохоронні органи замість того, щоби розслідувати порушення і злочини та доводити вину тих, хто їх вчинив, зможуть затримувати звичайних людей, які повинні будуть доводити свою невинуватість.

Прийняті напередодні закони, спрямовані на побудову поліцейської держави і залякування людей. Підкреслю, всіх людей, незалежно від їхніх політичних поглядів. Кожен з цих законів, які обмежують права і свободи громадян, стосуватиметься КОЖНОЇ ЛЮДИНИ, всього народу. Ці документи спрямовані проти прав людини, проти людей, проти українського народу!

Ці ганебні законопроекти суперечать нормам Конвенції ОНН про захист прав людини і основоположних свобод, яку Україна ратифікувала ще 1997 року. Зокрема, прийняті напередодні законопроекти не узгоджуються з положеннями Конвенції , які стосуються свободи думки, совісті і релігії, свободи вираження поглядів, свободи зібрань та об'єднання, права на справедливий суд.

Окремо підкреслю, що у ст. 17 вказаної Конвенції вказано, що жодне з положень цієї Конвенції не може тлумачитись як таке, що надає будь-якій державі, групі чи особі право займатися будь-якою діяльністю або вчиняти будь-яку дію, спрямовану на скасування будь-яких прав і свобод, визнаних цією Конвенцією, або на їх обмеження в більшому обсязі, ніж це передбачено в Конвенції. Натомість український парламент вирішив, о може знищувати права людини…

Ми завжди пишались тим, що Україна іще далекого 1945 року стала однією із країн-співзасновниць Організації Об’єднаних Націй. А тепер через 68 років керівництво нашої держави вживає рішучих заходів для цинічного і зухвалого порушення Конвенції ООН про права людини.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram