Мобілізація добровольців

Питання мобілізації на сьогодні є одним з найбільш обговорюваних та резонансних у суспільстві, що відповідно і породжує цілу низку домислів, чуток та гарячих дискусій. І за всіма компрометуючими процесами переважно стоїть неефективна мотиваційна та організаційна система в процесі мобілізації. Гарно експлуатуючи гасло «Громадянський і суспільний обов’язок та захист Батьківщини», держава будує позицію «Громадянин для держави», а не «Держава для громадянина». Навіть коли справа стосується зовнішньої загрози та стану війни, держава не здатна побудувати ефективну мобілізаційну систему залучення патріотів та добровольців у збройні сили (у короткометражному фільми «Війна за свій рахунок» частково висвітлено ці проблеми).

Фото: Макс Левин

Розглянемо один із аспектів, який стосується мобілізації добровольців – людей, які прийняли самостійне та зважене рішення вступити до збройних сил та добровольчих батальйонів. Ефективна система залучення добровольців явно має мати три складові: інформація, оформлення та забезпечення. Інформація – які батальйони/військові частини зараз приймають добровольців та на яких умовах, з ким можна зв’язатись для консультації. Оформлення – спрощений процес оформлення у батальйон, а не кількамісячне очікування результатів з відділу кадрів. Забезпечення – форма, взуття та амуніція. Ідеальна модель даної системи – відкриття державної мережі рекрутингових центрів для залучення добровольців по регіонам України. Ці центри мають забезпечувати три складові, про які я писав вище і, крім того, проводити грамотну рекламну/маркетингову компанію. Воєнкомати у теперішньому вигляді не потягнуть функції таких рекрутингових функції, оскільки не є гнучкими. І поки держава усвідомлює необхідність таких центрів для добровольців я можу порадити наступні можливості пошуку інформації по батальйонам/військовим частинам:

1. Багато батальйонів мають свої сторінки у соціальних мережах та можливо сайти. Там вони розміщують інформацію, чи відкрита наразі мобілізація і які критерії до добровольців. Насправді, більшість батальйонів з радістю приймають патріотично налаштованих добровольців навіть без військової практики та підготовки. Знаходьте контакт людини, що відповідає за мобілізацію в батальйоні та консультуйтесь по умовам служби. На сьогодні є можливість вступити в батальйони при Міністерстві внутрішніх справ, Міністерстві оборони, Національній гвардії України та в добровольчі недержавні батальйони (ОУН, Добровольчий Український Корпус, наприклад).

2. На сторінці Українського мобілізаційного центру – недержавного проекту, який створений з метою інформування по відкритій мобілізації в різних батальйонах та консультацій по умовам вступу на службу.

3. Через знайомих, які проходили/проходять службу.

Антон Барановський Антон Барановський , Власник консалтингової компанії Business Exchange
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram