ГоловнаСуспільствоВійна

Генштаб: довідка від військкома для виїзду за межі району не потрібна

Норма про виїзд за кордон за згодою військкома також ще не введена

У Генеральному штабі ЗСУ спростували свою ж заяву про те, що громадяни України, які підпадають під мобілізацію, повинні отримувати дозвіл військкомату на виїзд не лише за кордон, а й за межі адміністративного району.

"Сьогодні діє норма, яка забороняє військовозобов'язаному змінювати місце проживання без відома військкома. Мається на увазі виключно місце проживання, а не переміщення за межі адміністративного району тощо. Громадянин України сьогодні може вільно пересуватися по всій території України, як написано в Конституції України", - сказав перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗСУ генерал-майор Володимир Талалай у коментарі ICTV.

Щодо необхідності військовозобов'язаних отримувати довідку з військкомату для виїзду за кордон, то такі норми тільки плануються до введення.

"Цей механізм зараз розробляється. Його суть - прикордонників можуть зобов'язати вимагати від громадянина, котрий виїжджає за кордон, довідку з військкомату (про те, що військкомат дозволяє виїзд). Згодом планують створити реєстр військовозобов'язаних. Завдяки реєстру прикордонник зможе з'ясувати, військовозобов'язаний чи ні той чи інший громадянин. Якщо ні, то людина може виїхати з України", - повідомив видання "Сегодня" представник Генштабу Владислав Селезньов.

На уточнювальне запитання, хто є військовозобов'язаним, у Генштабі відповіли, що ними є і чоловіки, і жінки від 20 до 60 років, які мають військову спеціальність.

Нагадаємо, 2 лютого Талалай заявив, що для виїзду за межі району потрібна довідка з військкомату. Після резонансу, викликаного цією заявою, Талалай фактично спростував свої слова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram