ГоловнаБлогиБлог Андрія Лозового

Sagrada Familia de Yanukovych

Холодний недільний вечір. В Межигірському палаці Княжому в 16 верстах од Києва , вверх по Дніпру, десь мінус 20 градусів згідно Цельсія. За містом завжди прохолодніше. Зимно. Бр-р-р... Янукович визначається зі складом нового Кабміну. І серце його зігрівається... Сімейне щастя - найголовніше у житті.

Вже 130 років в Барселоні будують Саграда Фамілія за проектом Антоніо Гауді - величезний Собор Святого Сімейства. Рік у рік, цеглина за цеглиною - зростає його велич.

Янукович будує свій "собор святого сімейства": політичний храм однієї родини. День у день, міністр за міністром.

Новий склад Кабміну чітко показав - "святе сімейство Януковича" цементується як найвпливовіша група впливу в країні. Family rules: Арбузов, Присяжнюк, Захарченко, Клименко, Ставицький, Проскуряков. Є підстави вважати, що Королевська теж назначена волею Сім'ї, але про це потім.

Якщо донедавна перший віце-прем'єр був більшою мірою весільним генералом, то тепер ця посада стала ключовою. Ясно, що зміни робляться персонально під Сергія Арбузова. Відтепер він відповідатиме за забезпечення виконання завдань і повноважень у сферах аграрної політики та продовольства, економічного розвитку, торгівлі, соціальної політики, фінансів, доходів і зборів.

А для Олександра Клименка створили надзвичайно цікаву посаду міністра доходів і зборів, об'єднавши дві дуже жирні структури: податкову і митну служби. Правда, символічно назва? Доходи і збори. Що ще треба для сімейного щастя? Що ще так палко і водночас ніжно грітиме холодними зимовими вечорами серце межигірського владики. Наче давнім князям збирали данину почесні вассали, наближені до Сім'ї. Неофедалізм чистої води - тренд українського сьогодення.

Щодо найекзотичнішого призначення цього уряду, яке викликало, здається, більший резонанс, ніж сам Кабмін. Надмірні любителі коспірології, вочевидь, будуть заявляти, що це Князь навмисно назначив Королеву міністром соціальної політики з метою громовідводу - аби відволікти увагу від решти кадрових призначень. Наївні. Янукович мислить відповідно до більш прагматичними критеріїв. Себто це теж домовленість з однією з груп впливу. Інтрига у тому: з якою?

Перша думка - Ахметов - швидше всього, помилкова. Адже інвестовані ним у цей політичний проект мільйони (ймовірніше - десятки мільйонів) доларів себе абсолютно не виправдали. Є думка, що лобіював Королевську саме Ахметов, начебто вважає її тепер своєю людиною і через неї як новопризначеного міністра вирішуватиме свої питання. Однак, якщо це правда, чому б йому не назначити когось більш ручного, а не міліонщицю Королевську, яка, крім того є публічним політиком, хоч і невдалого зразка?

Цілком можливо, що за призначенням Королевської стоїть не Ахметов, а хтось інший. Може бути, Сім'я. Sagrada Familia розростається різними шляхами. Тим більше, що у новому уряді згідно розподілу повноважень між віце-прем'єрами Королевська буде підлеглою Арбузова - саме йому віддали в тому числі кураторство над Мінсоцполітики.

Мені видається, у кожної людини з політичними амбіціями є шанс себе реалізувати. Головне - правильно знайти свою нішу. Фатальною помилкою Королевської був вихід у 2005 році з Партії регіонів, від якої вона була депутатшою Луганської обласної ради і активною учасницею сеператистського з'їзду у Сіверськодонецьку. Серед регіоналів Королевська виглядає гармонійною. Через сім років вона виправляє свою помилку. Тільки от грошей, біда яка, витрачених на вибори, ніхто не поверне... Чи відіб'є фінансові втрати на, здавалося б, цікавій у цьому плані посаді Міністра соціальної політики? Думаю, ні. Всі фінансові потоки здебільшого будуть впадати у ріку Стікс, всі береги якої контролюватиме Sagrada Familia de Yanukovych.

Чудеса та й годі: куди зникли у Кабміні люди Клюєва? Схоже, немає жодного.

Чи то впав в немилість владики межигірського? Чи то отримає у відкуп посади у Верховній Раді? День завтрашній розкаже нам істину голосуванням за парламентські комітети.

Кумедно, що інтрига зберігається над, прости Господи, міністерством культури. Навіть, якщо на момент публікації цих рядків главу мінкульту назначили, все одне, питання, на диво, затягнулося у часі. Здавалося б, найбільш злиденна порівняно посада у Кабміні, а найдовше зберігається інтрига?

А я б її взагалі ліквідував. Як взагалі можна культуру адмініструвати?

У "святого сімейства" свої відповіді на всі ці питання

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram