ГоловнаСвіт

Туск заявив про незаперечні докази придбання Варшавою шпигунської програми Pegasus

Депутат Європарламенту Кшиштоф Брейза повідомив про інцидент Національну прокуратуру.

Туск заявив про незаперечні докази придбання Варшавою шпигунської програми Pegasus
Прем'єр Польщі Дональд Туск у Києві 22 січня 2024 року
Фото: ОПУ

Під час засідання Кабінету міністрів Польщі за участі президента Анджея Дуди очільник уряду Дональд Туск заявив, що має докази придбання Варшавою шпигунського програмного забезпечення “Pegasus”.

Про це повідомляє RMF24.

Він продемонстрував пакет документів, які “безсумнівно підтверджують купівлю та використання Pegasus”.

За словами Туска, Дуда про закупівлю програми не був поінформований.

“Наразі я маю розсекречений документ, але це лише один з документів, які є у вашому розпорядженні, пане президенте. Я зобов’язав міністра юстиції та генерального прокурора надати − якщо ви зацікавлені − набір документів, які, на жаль, на 100% підтверджують придбання та використання Pegasus − законним і незаконним шляхом”, − зазначив прем’єр-міністр.

За його версією, Центральне антикорупційне бюро ініціювало звернення до Фонду правосуддя щодо виділення коштів на придбання Pegasus.

Туск додав, що “жертвами” шпигунства стало дуже багато осіб. RMF24, зокрема, пише, що могли стежити за колишнім прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким

Депутат Європарламенту Кшиштоф Брейза повідомив про інцидент Національну прокуратуру. “Якщо б ця інформація підтвердилася, ми мали б безпрецедентну ситуацію у вільній Польщі, неприйнятну в будь-якій демократичній країні”, − заявив Брейза.

Депутат підкреслив, що стеження спецслужб за прем'єром свідчило б про використання незаконного обладнання у політичних інтересах.

Європейська правда повідомляє, що у січні Сейм Польщі створив слідчу комісію для розслідування можливого стеження за опозиційними політиками через Pegasus у період перебування при владі партії "Право і справедливість". Комісія перевірить законність, коректність та обґрунтованість використання Pegasus урядом, спецслужбами і поліцією у період з 16 листопада 2015 до 20 листопада 2023 року.  

Також комісія має з’ясувати, хто у Польщі відповідав за закупівлю програми. 

  • Використання шпигунського програмного забезпечення військового класу Pegasus виробництва ізраїльської NSO Group восени 2021 року підтвердили в уряді Угорщини. Програму придбало Міністерство внутрішніх справ країни.
  • Тоді ж компанія Apple подала до суду на NSO Group, заявивши, що її програма Pegasus незаконно стежить за власниками iPhone та інших гаджетів компанії.
  • Торік у червні Європарламент провів засідання за результатами розслідування спецкомітету використання Pegasus європейськими урядами для злому телефонів журналістів, активістів і політиків. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram