ГоловнаСвіт

Держдепартамент заперечує причетність США або Ізраїлю до вибухів у Ірані

Під час вибухів загинули щонайменше 73 людини.

Держдепартамент заперечує причетність США або Ізраїлю до вибухів у Ірані
Фото: ЕРА/UPG

Наразі зарано говорити про те, хто причетний до серії вибухів в Ірані, де проходила поминальна церемонія за колишнім командувачем сил “Кудс”.

Про це повідомив речник Державного департаменту США Метью Міллер.

“Я хочу відреагувати на поширення деяких безпідставних тверджень, які я бачив, та сказати, що, по-перше, Сполучені Штати не були причетні до цього жодним чином”, – наголосив Метью Міллер.

Також, додав він, Держдепартамент не має підстав вважати, що Ізраїль причетний до цього.

Речник Державного департаменту висловив співчуття близьким тих, хто загинув під час вибухів.

В Ірані щонайменше 73 людини загинули і 170 отримали поранення в місті Керман від подвійних вибухів біля місця поховання військового командира Касема Сулеймані у середу.

Хто такий Касем Сулеймані

  • Один із найвпливовіших людей Ірану, Сулеймані очолював сили "Кудс" Революційної гвардії, елітного підрозділу, який займається операціями Ірану за кордоном, і який США визнали іноземною терористичною організацією.

  • Пентагон каже, що Сулеймані та його війська "відповідальні за смерть сотень американських військовослужбовців і військовослужбовців коаліції та поранення тисяч інших".

  • Відомий як "тіньовий командир" Ірану, Сулеймані, який очолював сили "Кудс" з 1998 року, був натхненником іранських військових операцій в Іраку та Сирії.

  • Декілька разів зустрічався із путіним у Москві. Загалом відомі 4 візити Касема Сулеймані до Москви: в кінці липня, початку серпня та в грудні 2015 року, а також в середині квітня 2016 року.

  • Деякі ЗМІ запевняють, що саме генерал Сулеймані при особистій зустрічі з президентом РФ переконав російське військово-політичне керівництво розпочати повномасштабну військову операцію в Сирії, і постачання російської зброї через авіабазу Гамадан напередодні вторгнення чітко вказує на реалізацію цих домовленостей

  • Сулеймані був убитий авіаударом США по міжнародному аеропорту Багдада за наказом колишнього президента Дональда Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram