ГоловнаСвіт

Спроби Трампа скасувати вибори загрожують демократії, – комісія в справі штурму Капітолію

"Ми не можемо дозволити Америці стати країною теорій змови та бандитського насильства”.

Спроби Трампа скасувати вибори загрожують демократії, – комісія в справі штурму Капітолію
Фото: nbcnews.com

Твердження експрезидента США Дональда Трампа та його прихильників про фальсифікацію виборів вже негативно вплинули на виборчий процес і можуть мати тяжкі наслідки в майбутньому.

На цьому наголосили очільники спецкомісії Конгресу США, що розслідує штурм Капітолію 6 січня 2021 року, пише nytimes.com.

Його заяви були серйозною загрозою національній виборчій системі Сполучених Штатів та самій демократії.

“Брехня президента була і залишається небезпечною раковою пухлиною для цього політичного органу (президенства, – ред.)”, – зазначив член Палати представників Адам Шіфф, демократ із Каліфорнії.

“Якби ви могли переконати американців, що вони не можуть довіряти своїм власним виборам, що будь-яка їхня поразка в чомусь нелегітимна, тоді що залишається, крім насильства, для визначення того, хто має керувати?”, – додав він.

Очільник комісії Бенні Г. Томпсон, демократ від штату Міссісіпі, зазначив, що представники республіканських виборчих комісій в одному з округів штату Нью-Мексико відмовилися засвідчити попередні результати виборів, не надаючи доказів шахрайства, крім припущення про те, що в роботу виборчих машин втручалися. Зрештою, суд зобов’язав їх підтвердити результати.

“Ми не можемо дозволити Америці стати країною теорій змови та бандитського насильства”, – сказала Ліз Чейні, республіканка з Вайомінгу, заступниця голови комітету.

Нагадаємо, ексгенпрокурор США Вільям Барр заявив, що вважав Дональда Трампа “відірваним від реальності” після виборів 2020 року.

6 січня 2021 року тисячі прихильників Трампа штурмували будівлю Капітолію. Це стало наймасовішою атакою на будівлю Конгресу з часів війни 1812 між США та Великобританією. Учасники заворушень, які вважали, що поразка Трампа на президентських виборах була наслідком фальсифікацій, спробували завадити законодавцям підтвердити перемогу президента Джо Байдена.

Один з поліцейських, які перебували в будівлі Капітолію, помер наступного дня після нападу, і ще четверо співробітників поліції вчинили самогубства. Крім того, 6 січня у Вашингтоні загинули четверо учасників заворушень, постраждали близько 140 правоохоронців. У причетності до нападу було звинувачено понад 700 людей.

Палата представників США звинуватила Трампа у підбурюванні натовпу, згодом нижня палата оголосила йому імпічмент. Утім Сенат США виправдав експрезидента.

Заворушення в Капітолії призвели до другого імпічменту Трампа та численних розслідувань. Слідча комісія, заснована Палатою представників, намагається викликати в Конгрес популярного ведучого телеканалу Fox News Шона Хенніті, який 6 січня обмінювався текстовими повідомленнями з Трампом, його помічниками та адвокатами.

23 червня 2021 року суд у США ухвалив перший вирок у цій справі – 49-річну жительку штату Індіана засудили до 36 місяців умовного терміну, 120 годин громадських робіт і 500 доларів компенсації. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram