ГоловнаСвіт

Розгляд “справи 6 січня”: ексгенпрокурор США Вільям Барр заявив, що Трамп був відірваний від реальності

В оточенні експрезидента утворилося два табори – “команда нормальних” і “команда Руді”.

Розгляд “справи 6 січня”: ексгенпрокурор США Вільям Барр заявив, що Трамп був відірваний від реальності
Фото: EPA/UPG

Ексгенпрокурор США Вільям Барр заявив, що вважав Дональда Трампа “відірваним від реальності” після виборів 2020 року.

Про це йшлося під час другого публічного засідання спецкомісії Конгресу, яка розслідує штурм Капітолію 6 січня 2021 року, пише bbc.com.

“Свідчення (записане відео, – ред.) Білла Барра, показані під час розслідування заворушень у Капітолії 6 січня, виявили глибокі розбіжності в кампанії Трампа щодо його заяв про фальсифікацію виборів”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема в оточенні експрезидента утворилося два табори – “команда нормальних”, яка визнала поразку Трампа, і симпатики, які її не визнавали. Остання стала відома як “команда Руді” на честь колишнього мера Нью-Йорку Руді Джуліані, який був одним із найбільш активних прихильників Трампа.

За словами Барра, він неодноразово говорив Трампу, що немає жодних підстав говорити про фальсифікації з машинами для голосування чи “звалища” бюлетенів. Проте Трамп продовжував розповсюджувати заяви про шахрайство. Барр заявив, що був “деморалізований” заявами свого боса.

“Я подумав: “Боже, якщо він справді вірить у це, він втратив зв’язок із реальністю”, – сказав Барр.

Спецкомітет прагне довести, що заяви експрезидента про фальсифікацію виборів безпосередньо призвели до штурму Капітолію.

Перед комісією є виклик – переконати республіканців у своїй правоті. Згідно з опитуванням CBS News, близько половини республіканців вважають, що люди, які штурмували Капітолій, є патріотами.

Комітет планує провести додаткові слухання у середу та четвер цього тижня.

Нагадаємо, Спеціальний комітет Палати представників, який розслідує штурм Капітолію, провів перше слухання 9 червня. Комітет показав добірку найтривожніших кадрів штурму. На кадрах, зокрема, видно як натовп отримував сигнали безпосередньо від Трампа.

На слуханні оприлюднено відео, на яких працівники Білого дому і кампанії Трампа, а також його дочка Іванка Трамп і зять Джаред Кушнер, заявили про те, що вони не вірять Трампу щодо вкрадених виборів.

6 січня 2021 року тисячі прихильників Трампа штурмували будівлю Капітолію. Це стало наймасовішою атакою на будівлю Конгресу з часів війни 1812 між США та Великобританією. Учасники заворушень, які вважали, що поразка Трампа на президентських виборах була наслідком фальсифікацій, спробували завадити законодавцям підтвердити перемогу президента Джо Байдена.

Один з поліцейських, які перебували в будівлі Капітолію, помер наступного дня після нападу, і ще четверо співробітників поліції вчинили самогубства. Крім того, 6 січня у Вашингтоні загинули четверо учасників заворушень, постраждали близько 140 правоохоронців. У причетності до нападу було звинувачено понад 700 людей.

Палата представників США звинуватила Трампа у підбурюванні натовпу, згодом нижня палата оголосила йому імпічмент. Утім Сенат США виправдав експрезидента.

Заворушення в Капітолії призвели до другого імпічменту Трампа та численних розслідувань. Слідча комісія, заснована Палатою представників, намагається викликати в Конгрес популярного ведучого телеканалу Fox News Шона Хенніті, який 6 січня обмінювався текстовими повідомленнями з Трампом, його помічниками та адвокатами.

23 червня 2021 року суд у США ухвалив перший вирок у цій справі – 49-річну жительку штату Індіана засудили до 36 місяців умовного терміну, 120 годин громадських робіт і 500 доларів компенсації. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram