ГоловнаСвіт

Україна і Молдова, схоже, отримають статус кандидата в члени ЄС з умовами, – журналіст Радіо Свобода (доповнено)

За даними джерел журналіста, щодо Грузії це питання ще не вирішено. 

Україна і Молдова, схоже, отримають статус кандидата в члени ЄС з умовами, – журналіст Радіо Свобода (доповнено)
Фото: EPA/UPG

Журналіст Радіо Свобода Рікард Джозвяк у твіттері повідомив, що сьогодні Єврокомісія провела попередні дебати щодо членства України, Грузії і Молдови в Європейському Союзі. За його інформацією, схоже, що Україна та Молдова одержать статус кандидата з умовами. 

"Але щодо Грузії все ще є питання", – повідомив він.

Остаточно рішення буде ухвалено наступного тижня.

Доповнено. Речник Єврокомісії Ерік Мамер спростував, що рішення щодо надання цим країнам статусу вже вирішили на дебатах. Він стверджує, що на цьому заході тільки обмінялися думками, але рішення ухвалять 17 червня. 

Нашій державі можуть відмовити в статусі, надати його, або ж дати статус кандидата з умовами – так званого потенційного кандидата. Такий статус було надано раніше Албанії, Туреччині, Північній Македонії, Чорногорії та Сербії. Жодна з цих країн не є членом ЄС, хоча свій статус отримали понад 10 років тому. 

Україна наполягає на отриманні повноцінного статусу, оскільки просто зараз веде війну за обстоювання принципів демократії, на яких грунтується ЄС. 

8 червня Європарламент ухвалив рекомендацію надати Україні статус кандидата в члени. 17 червня має бути рішення Єврокомісії з рекомендацією, а остаточне рішення – на саміті лідерів Євросоюзу 23-24 червня. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram