ГоловнаСвіт

Німеччина готує кризовий план на випадок раптового припинення постачання газу з Росії, – Reuters

Серед варіантів – управління державою енергокомпаніями та додаткові кредити, які допоможуть упоратися зі зростанням цін. 

Німеччина готує кризовий план на випадок раптового припинення постачання газу з Росії, – Reuters
Газопровід
Фото: eugal.de

Німецькі посадовці готуються на випадок раптового припинення постачання газу з Росії та розробляють пакет заходів екстреної допомоги. Він може включати взяття під контроль критично важливих компаній, пише Reuters із посиланням на три джерела.

Торік Німеччина імпортувала з Росії 55% спожитого газу. Німеччина заявила про намір відмовитися від російського енергоресурсу, однак розраховує, що до середини 2024 року вона все ще буде значно залежною від нього. 

Reuters зазначає, що не зрозуміло, чи вирішить Москва раптово припинити поставки газу Німеччині, однак знайомі з ситуацією джерела стверджують, що Берлін хотів би запобігти ескалації. ФРН побоюється, що РФ може в односторонньому порядку відмовитись від газового імпорту, тож хоче бути спроможною впоратися з цим, якщо такий сценарій збудеться. 

Серед можливих інструментів – урядова допомога в наданні додатових кредитів та гарантій для підтримки енергокомпаній, щоб допомогти їм упоратися зі зростанням цін, а також взяття під опіку важливих компаній, зокрема, нафтопереробних заводів. Минулого місяця Берлін ухвалив поправку до законодавства, яка дозволяє брати енергокомпанії під контроль. 

У Мінекономіки Німеччини на запит щодо коментування цих заходів відповіли, що останніми тижнями країна доклала "інтенсивних зусиль" щодо скорочення використання російської енергії. 

За даними агентства, нині уряд країни обговорює можливість урядового контролю над нафтопереробним заводом РСК (Шведт), що належить "Роснефти", який переробляє більшу частину імпорту нафти з РФ до Німеччини, і який може зазнати втрат від нафтового ембарго. 

Одне з джерел повідомило журналістам, що варіант націоналізації енергокомпаній розглядали, але його важливо зважити та обґрунтувати безпекою енергопостачань, а не покаранням Росії.

Також розглядається варіант купівлі Німеччиною долі в інших компаніях. У 2018 році такого заходу вжили, коли державний банк KfW придбав 20% оператора енергомережі 50 Hertz, щоб відбити пропозицію щодо купівлі китайської державної мережі. 

Остаточно урядовий пакет надзвичайних заходів ще не розроблено, а рішення про придбання міноритарних пакетів акцій компаній обговорюється. 

Нагадаємо, в квітні Росія раптово припинила постачання газу до Польщі та Болгарії, які відмовилися сплачувати газові рахунки в рублях. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram