ГоловнаСвіт

"Газпром" оголосив про призупинення постачання газу в Польщу і Болгарію через відмову платити рублями (оновлено)

Вчора потік газу через "Ямал-Польща" упав до нуля. 

"Газпром" оголосив про призупинення постачання газу в Польщу і Болгарію через відмову платити рублями (оновлено)
Газова станція
Фото: EPA/UPG

Оновлення. "Газпром" повністю призупинив постачання компаніям "Булгаргаз" (Болгарія) і PGNiG (Польща) у звʼязку з відмовою розраховуватися рублями, пише Reuters

Росія вранці 27 квітня відновила постачання газу в Польщу. Постачання за ямальським контрактом зросли після того, як учора впали до нуля. Фізичні потоки газу трубопроводом "Ямал-Польща" з Білорусі склали 3,449,688 кВтч/год о 6:22 за центральноєвропейським часом, писав Guardian.

Однак уже через кілька годин після цього РФ анонсувала на сьогодні припинення газопостачання до Польщі та Болгарії, оскільки ці країни відмовилися платити рублями.

Болгарія, яка майже повністю залежна від імпорту російського газу, заявила, що виконала всі свої домовленості з "Газпромом", а нова запропонована схема оплати суперечить угоді. 

Учора портал Onet із посиланням на джерела в уряді повідомив, що РФ припинила постачання газу до Польщі. Причина не називалася, а польський уряд скликав кризову групу. Раніше Польща, як і інші країни ЄС, відмовилася сплачувати за російський газ рублями, як того вимагає Путін. 

Згідно з польським планом, країна хоче сама відмовитися від російського газу до 2023 року. 

У березні президент РФ підписав указ про переведення розрахунків за російських газ з євро в рублі. Путін заявив, що "колективний Захід заморожуванням російських резервів оголосив дефолт перед Росією і підвів межу під надійністю своїх валют". 

Такий крок викликаний бажанням держави-окупантки укріпити свою валюту та оголосити Європі економічну війну, заявляв голова Офісу президента Андрій Єрмак. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram