ГоловнаСвіт

​Російські танки мають дефект, який робить їх дуже вразливими, – CNN

Будь-який вдалий удар швидко запалює боєприпаси, зумовлюючи потужний вибух, – і башту буквально зриває.

​Російські танки мають дефект, який робить їх дуже вразливими, – CNN
Фото: EPA/UPG

Агресія РФ наочно продемонструвала дефект, який мають усі російські танки, - західні експерти називають його ефектом Джека-стрибунця. 

Про це пише CNN

«На відміну від сучасних західних танків, російські несуть кілька снарядів у своїх баштах. Це робить їх дуже вразливими, оскільки навіть непрямий удар може спричинити ланцюгову реакцію, унаслідок якої вибухає весь боєзапас – 40 снарядів, – пише видання. – Ударної хвилі може вистачити, щоб вирвати башту танка на висоту двоповерхової будівлі».

Фото: Генштаб

«Те, що ми спостерігаємо з російськими танками (у війні проти України. – LB.ua), є недоліком конструкції, – розповів Сем Бендетт, радник програми російських досліджень Центру нової американської безпеки. – Будь-який вдалий удар швидко запалює боєприпаси, зумовлюючи потужний вибух, – і башту буквально зриває».

Недолік означає, що екіпаж танка – зазвичай двоє в башті і третій за кермом – є дуже вразливим. 

Ніколас Драммонд, аналітик оборонної промисловості, який спеціалізується на сухопутній війні, колишній офіцер британської армії, каже, що детонація боєприпасів створює проблеми майже для всієї бронетехніки, яку Росія використовує у війні проти України. Він, зокрема, навів приклад БМД-4, яка зазвичай укомплектована трьома членами екіпажу та здатна перевозити ще п’ятьох солдатів. За його словами, БМД-4 є «мобільною труною».

Росія знала про цю проблему ще з часів війн в Іраку у 1991 та 2003 роках, вважає Драммонд, однак висновків не зробила. Коли 1992 року на озброєння надійшов танк Т-90 – наступник Т-72 – його броню модернізували, але система заряджання залишилась такою самою. Як і в танка Т-80, що має подібну систему заряджання.

Західні танки, такі як M1 Abrams, які використовує армія США, таких конструктивних недоліків не мають. Також снаряди, які використовують західні військові, іноді горять під впливом високої температури після влучання протитанкового засобу, проте вони не вибухають.

Нагадаємо, за час вторгнення російська армія втратила 970 танків і 2389 бойових броньованих машин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram