ГоловнаСвіт

Росія і США збільшили число ядерних боєприпасів, готових до застосування, - SIPRI

За останній рік кількість боєголовок у світі збільшилась з 3720 до 3825.

Росія і США збільшили число ядерних боєприпасів, готових до застосування, - SIPRI

У світі збільшується кількість ядерних боєголовок, які перебувають на озброєнні оперативних сил ядерних держав. За останній рік кількість таких боєголовок збільшилась з 3720 до 3825. З них близько двох тисяч одиниць - майже всі, що належать Росії чи США - перебували у стані підвищеної оперативної готовності.

Про це свідчать дані щорічної доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), що була опублікована у понеділок, 14 червня, передає DW.

Водночас загальна кількість ядерних боєголовок у світі продовжує скорочуватися. Всього на Землі на початок 2021 року в арсеналі ядерних держав перебувало 13080 одиниць ядерних озброєнь. Це на 320 менше, ніж у попередньому році, і менше однієї п'ятої частини зброї, яку ядерні держави мали у розпал "холодної війни" в середині 1980-х років.

90% цієї зброї володіють США і Росія. Решта розподілена між Китаєм, Францією, Великобританією, Пакистаном, Індією, Ізраїлем та Північною Кореєю.

Фото: twitter.com/SIPRIorg

Росія збільшила свій загальний військовий ядерний арсенал приблизно на 180 боєголовок. Переважно це відбулося за рахунок розгортання міжконтинентальних балістичних ракет наземного базування з декількома міжконтинентальними боєголовками, а також балістичними ракетами підводних човнів.

Усі інші сім ядерних держав також розробляють або впроваджують нові системи озброєнь або заявили про свій намір це зробити. Зокрема, Великобританія вже заявила про план збільшення граничного числа одиниць ядерної зброї зі 180 до 260. Китай, Індія та Пакистан також розширюють свої ядерні арсенали.

Північна Корея протягом 2020 року не проводила ядерних випробувань та випробувань балістичних ракет великої дальності, проте продовжувала розробку балістичних ракет малої та великої дальності.

"Продовження нового договору СНО-3 (Договору про стратегічні наступальні озброєння) між Росією і США в лютому цього року нехай і стало полегшенням, але перспективи додаткового двостороннього контролю над ядерними озброєннями між ядерними наддержавами залишаються низькими", - наголосив молодший науковий співробітник програми SIPRI з ядерного роззброєння і контролю над озброєннями Ханс М. Крістенсен.

Раніше у США заявили про домовленість президентів Байдена і Путіна про переговори щодо контролю над озброєннями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram