ГоловнаСвіт

За найсприятливіших обставин від коронавірусу загине 15 млн осіб, а світовий ВВП втратить $2,4 трлн, - учені

Число інфікованих коронавірусом у світі перевищило 95 тис. осіб.

За найсприятливіших обставин від коронавірусу загине 15 млн осіб, а світовий ВВП втратить $2,4 трлн, - учені
Жители Китая спасаются от эпидемии коронавируса
Фото: EPA/UPG

У міру поширення коронавірусу SARS-CoV-2, навіть за найсприятливіших обставин, його жертвами стануть 15 мільйонів осіб, а світовий ВВП втратить 2,4 трильйона доларів США.

Про це пише Business Insider, посилаючись на результати дослідження австралійських учених.

Учені Австралійського національного університету змоделювали сім сценаріїв впливу епідемії COVID-19 на світову економіку.

Чотири із семи розглянутих сценаріїв досліджують вплив поширення COVID-19 за межами Китаю. У сьомому сценарії розглядається глобальний вплив, за якого помірна пандемія відбувається щороку протягом невизначеного періоду часу.

"Але навіть у моделі низької серйозності - або в найкращому сценарії із семи, які, як зазначено в документі, не були остаточними - дослідники AНУ оцінюють втрату глобального ВВП в розмірі 2,4 трлн дол. США з числом загиблих 15 млн осіб. Вони змоделювали свої оцінки за прикладом пандемії грипу в Гонконгу, від спалаху якого в 1968-1969 роках загинуло близько мільйона осіб", - йдеться в публікації.

У моделі високого ступеня тяжкості, змодельованій після пандемії іспанського грипу, через що з 1918 по 1920 рік у світі загинуло приблизно 17-50 мільйонів, глобальні втрати ВВП можуть сягати 9 трильйонів доларів США. За цією моделлю, число загиблих перевищує 68 мільйонів.

"Наші сценарії показують, що навіть обмежений спалах може в короткостроковій перспективі мати значний вплив на світову економіку", - сказав професор економіки АНУ Ворік Маккіббін.

Він підкреслив, що навіть за найсприятливіших обставин економічні наслідки будуть величезними і країнам необхідно працювати разом, щоб максимально обмежити потенційний збиток.

Відомо, що ризик смерті пацієнтів від COVID-19 варіюється залежно від декількох факторів, у тому числі від того, де вони проходять лікування, їх віку, а також раніше перенесених хвороб.

Дослідження, проведене минулого місяця в Китайському центрі контролю і профілактики захворювань, показало, що вірус найсерйозніше вражає людей похилого віку з наявними проблемами зі здоров'ям. Отримані дані свідчать про те, що шанси померти від хвороби з віком зростають.

Показово, що, згідно з результатами дослідження, пацієнти віком від 10 до 19 років мали такий самий шанс померти від COVID-19, як і пацієнти віком від 20 до 30 років, але захворювання виявилося набагато смертельнішим для людей віком 50 років і старших.

Дослідження показало, що близько 80% випадків COVID-19 є легкими. І експерти вважають, що про багато випадків легкого захворювання не повідомлялося, тому що деякі люди не звертаються до лікаря або в лікарні для лікування.

Спалах коронавірусу, що виник у китайському місті Ухань у грудні 2019-го, вже призвів до загибелі понад трьох тисяч осіб, число інфікованих перевищило 95 тисяч. Коронавірус SARS-CoV-2, який спричиняє захворювання, відоме як COVID-19, поширився щонайменше у 81 країні.

Нагадаємо, китайські вчені виявили, що від початку спалаху в грудні 2019-го новий коронавірус устиг еволюціонувати і поділився на два основні підтипи. Підтип L більш агресивний і поширювався на ранніх стадіях спалаху вірусу в Ухані. Але останнім часом почастішали випадки типу S, який старший і менш агресивний, що, можливо, пояснює сповільнення розвитку хвороби в Китаї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram